23. novembra u Poljskoj

Nakon što je Alec Baldwin oslobođen optužbe: Film na čijem setu je ubijena snimateljica uskoro će imati premijeru

Film„Rust" premijerno će biti prikazan na poljskom filmskom festivalu idućeg mjeseca, piše CNN. Tri godine nakon što je na setu tragično preminula snimateljica Halyna Hutchins, svjetska premijera održat će se 23. novembra na festivalu EnergaCAMERIMAGE, uz panel-raspravu s rediteljem filma Joelom Souzom, koji je također bio povrijeđen u pucnjavi, snimateljicom Biancom Cline i Stephenom Lighthillom, Halyninim mentorom iz filmske škole.

"Filmaši će raspravljati o događajima oko filma nudeći uvid u nastavak produkcije nakon Halynine smrti. Održavanje njene umjetničke vizije, koliko god to bilo izazovno za cijelu ekipu, bilo je važno filmskom timu u nadi da će ispuniti dužnost da dovršne njen rad", stoji u najavi projekcije.

Baldwin je usmrtio snimateljicu Halynu Hutchins 2021. godine, a na setu je ranjen i redatelj Joel Souza. Zbog ubistva iz nehata prijetilo mu je do 18 mjeseci zatvora. Glumac se izjasnio da nije kriv te rekao da nije znao da je u pištolju pravi metak.

U julu ove godine oslobođen je optužbe za ubistvo iz nehata. Kad ga je sutkinja proglasila nevinim, glumac se rasplakao, a u zagrljaj mu je potrčala njegova supruga Hilaria Baldwin, koja je zaplakala s njim.

Nekoliko mjeseci prije toga rekviziterka Hannah Gutierrez-Reed, zadužena za oružje na filmskom setu, koja je napunila pištolj glumcu Alecu Baldwinu prije nego što je pucao i ubio snimateljicu na setu filma „Rust" 2021. godine, proglašena je krivom za ubojstvo iz nehaja.