strahovite poplave

Katastrofa epskih razmjera: ‘Beba umrla, majci se za život bore’. Ovo je užas

Bujice i odroni prekinuli su željezničku prugu i cestu od Jablanice prema Mostaru. Neka su naselja potpuno odsječena. Službeno je potvrđena smrt 14 ljudi. Neslužbeno je najmanje 18 mrtvih, a mnogo je nestalih.

"Bile su dvije iznimno kritične situacije s unesrećenim dječakom i unesrećenom trudnicom u nekom visokom mjesecu trudnoće. Oboje su evakuirani. Dječak je stabilno. Nažalost pri operativnom zahvatu beba je umrla, a majci se bore za život", rekao je glasnogovornik Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka, prenosi Nova TV.

Jedna je žena pronađena mrtva kod Fojnice. U Buturović Polju kod Konjica, bujica je odnijela petnaestak kuća.

Za pogođeno područje hercegovačko neretvanskog kantona proglašeno je stanje prirodne nepogode. Formiran je krizni stožer koji bi trebao koordinirati sve aktivnosti spašavanja i pružanja pomoći.

"Jako puno je unesrećenih. Službe rade sve što mogu kako bi ih izvukle do najbližih medicinskih ustanova", rekao je Juka.

Poplavljen je bio i Kiseljak.

"Užas, ljudima je načinilo štetu, poplavilo, ušlo u objekte", rekao je Darko Ramljak iz Kiseljaka.

"Situacija je katastrofa. Katastrofalno je. Voda je ušla u kuće ljudima, odnijela je sve. Voda se povlači, mulj ostaje", rekao je Dragan Musić iz Kiseljaka.

Odsječenih sela ima i na području Kreševa. Na teren je poslana vojska, a zatražena je i pomoć Eufora. Najavljena je financijska pomoć pogođenom području. Vijeće ministara poziva zemlje Europske unije i regije na pružanje hitne pomoći Bosni i Hercegovini.