misterije

Na ovom otoku žive ‘najopasniji ljudi na svijetu’: Prije 6 godina tamo se dogodilo nešto strašno

Za mnoge ljubitelje putovanja, tropski odmor na udaljenom otoku zvuči kao ostvarenje snova.

Bijele pješčane plaže, kokteli u ruci i kristalno čisto more - sve to priziva slike Maldiva, Sejšela i Mauricijusa. No, postoji jedan otok u Indijskom oceanu na koji turisti nikako ne bi trebali kročiti – Sjeverni Sentinel.

Sjeverni Sentinel, jedan od 572 otoka koji čine Andamane, smješten je u Bengalskom zaljevu, a najbliže kopnene države su Mjanmar i Tajland. Ovaj otok, zaštićeno područje Indije, dom je malene, ali smrtonosne skupine autohtonih stanovnika – plemena Sentinelci. Iako je otok zbog svoje izoliranosti zadržao netaknutu prirodu, posjet ovoj destinaciji mogao bi završiti tragično.

Procjenjuje se da na otoku živi oko 500 pripadnika plemena, koje je poznato po svojoj brutalnoj obrani teritorija. Sentinelci, koji se smatraju jednim od najopasnijih plemena na svijetu, izolirani su od vanjskog svijeta već 60.000 godina. Zbog njihove neprijateljske prirode, indijske vlasti uspostavile su sigurnosnu zonu od pet nautičkih milja (oko 9,3 km) oko otoka kako bi spriječile ulazak radoznalih avanturista i potencijalne sukobe.

Tragičan slučaj iz 2018.

Unatoč upozorenjima i strogim zakonima, nekolicina pustolova je tokom godina pokušala pristupiti otoku, a ti pokušaji su često završavali smrću. Najpoznatiji slučaj je tragična sudbina američkog misionara Johna Allena Chaua 2018. godine.

John Allen Chau, 26-godišnji evanđelist iz Missourija, imao je plan širiti kršćanstvo među Sentinelcima. Potaknut vjerskom misijom, John je došao do Port Blaira, glavnog grada Andamana, koristeći turističku vizu. Tamo je platio lokalnim ribarima oko 400 dolara da ga ilegalno prevezu do otoka. Na dan 15. novembra 2018. godine, ribari su ga ostavili 700 metara od obale Sjevernog Sentinela, a on je čamcem krenuo prema kopnu, noseći vodootpornu Bibliju.

Unatoč upozorenjima ribara i neprijateljskom odgovoru plemena, John je u više navrata pokušao komunicirati s njima i ponudio im darove. No, situacija se ubrzo pogoršala. U svom dnevniku zapisao je kako je jednom prilikom dječak ispalio strelicu prema njemu, koja je pogodila Bibliju koju je držao u rukama. Unatoč opasnostima, John se odlučio vratiti na otok još jednom, 17. novembra, no to je bio njegov posljednji posjet.

'Nemojte me tražiti'

Ribari su svjedočili kako su pripadnici plemena izvukli i zakopali Johnovo tijelo na obali otoka. Indijske vlasti, unatoč naporima, nikada nisu uspjele vratiti njegovo tijelo. Uhapšeno je sedam osoba, uključujući ribare koji su mu pomogli u ilegalnom pristupu otoku.

U svom dnevniku, John je unaprijed napisao kako je svjestan rizika svoje misije: "Mislim da je vrijedno proglasiti Isusa ovim ljudima. Molim vas, nemojte se ljutiti na njih ili na Boga ako me ubiju… Nemojte tražiti moje tijelo."

Sjeverni Sentinel ostaje opasan i neistražen teritorij, gdje priroda i drevna kultura opstaju izolirani od modernog svijeta. Premda bi mnogima ovaj otok mogao biti privlačan zbog svoje egzotične tajanstvenosti, njegova zatvorenost i smrtonosna obrana jasno poručuju – ovaj raj nije namijenjen posjetiteljima.