apel građanima

Vlada HNK ispravila podatke: Od posljedica klizišta i poplava stradalo 13 osoba, deset se vodi kao nestalo

Šef Odjela za odnose s javnošću Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka potvrdio je u subotu da je kao posljedica urušavanje brda, odrona, klizišta i poplava u tom kantonu stradalo 13 osoba.

Juka je na konferencija za novinare u sjedištu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru govorio o novim informacijama o posljedicama prirodnih nesreća u Jablanici i Konjicu.

"Jučer se je spominjala brojka od 16 koju smo i mi iznosili, međutim, nakon sabiranja podataka i nakon konsolidiranja stanja na terenu, utvrđeno je da su tri tijela dva puta prijavljena od strane različitih službi, tako da je sada ta brojka korigirana na brojku 13, od čega je jedna smrtna stradala osoba na prostoru Konjica, konkretno iz Buturović Polja.

Dvanaest je smrtno stradalih osoba iz Jablanice, dominantno Donja Jablanica. Od 12 mrtvih u Jablanici, 11 je do sada identificirano, za jednu osobu se ne zna ko je i vodi se kao NN, te se pretpostavlja da nije žitelj Jablanice, jer se nastoji identificirati žrtve u saradnji sa mještanima", rekao je Juka.

Dodao je da se u Konjicu trenutno traga za četiri osobe, a u Jablanici za šest osoba.

Dodao je da je u ovom trenutku prohodna prometna veza između Konjica i Jablanice i da je probijen koridor prema općini Prozor - Rama koji je otvoren samo za spasilačke službe, odnosno za interventne jedinice koje učestvuju u procesu spašavanja.

Pozvao je građane da ne kreću na put prema Jablanici kako ne bi dolazilo do dodatnih smetnji u naporima da se pomogne unesrećenima i pronađu žrtve.

Padavine na području opština Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo u noći s četvrtka na petak ​​uzrokovale su velike probleme stanovnicima tih općina u Bosni i Hercegovini.

Zbog velikih bujica i odrona ugrožena je velika populacija, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite BiH.

Prema posljednjim informacijama u Fojnici su poginule tri osobe. Ranije je saopšteno kako je poginula i jedna starija žena u kući u Fojnici. Takođe, u mjestu Gojevići kod Fojnice tokom dana izvučeno je tijelo muškarca iz jednog od poplavljenih automobila.