CIK odlučio

Odgođeni lokalni izbori u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu

Zbog vanrednog stanja, odnosno stanja prirodne nesreće , CIK prinuđen odgoditi izbore u četiri osnovne izborne jedinice.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku da odgodi lokalni izbore u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu.

CIK BiH je ocijenio da je zbog vanrednog stanja, odnosno stanja prirodne nesreće u tim mjestima prinuđen odgoditi izbore u te četiri osnovne izborne jedinice.

O datumu naknadno

Donesena je odluka i da se u  Fojnici izbori odgađaju na po jednom biračkom mjestu u Gojevićima, u Dusini i u Bakovićima.

Odluku o datumu održavanja odgođenih izbora komisija će donijeti naknadno, a izbori u jedinicima gdje su odgođeni trebali bi biti održani u roku od sedam dana, a najkasnije u roku od 30 dana od dana odgode izbora.

CIK BiH će sve odluke donositi shodno informacijama i saradnji s Federalnom upravom civilne zaštite o stanju na terenu.

Na sutrašnjim lokalnim izborima građani će birati 143 gradonačelnika i načelnika u lokalnim zajednicama u oba entiteta.

Pored toga, birat će ukupno 3.200 vijećnika i odbornika u gradskim i općinskim vijećima u Federaciji BiH te gradskim, odnosno skupštinama općina u Republici Srpskoj, kao i novi saziv Skupštine Brčko distrikta.

Ovjerene kandidature

CIK BiH je ovjerio kandidature ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od čega 110 političkih stranaka, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina te devet lista nezavisnih kandidata.

Pravo glasa ima 3.406.088 birača, od čega je 44.789 građana registrirano za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.