bivši igrač i trener sarajeva

Postavljena spomen ploča Dženanu Uščupliću

Na lokalitetu Planinarskog doma Bukovik, danas je postavljena spomen ploča tragično stradalom bivšem fudbaleru i treneru FK Sarajevo Dženanu Uščupliću, piše "SCsport".

Naime, Uščuplić je u 49. godini života, osmog augusta nastradao od udara groma na planini Zelengori dok je planinario s grupom prijatelja.

Dženan je tokom svoje igračke karijere u bordo dresu osvojio tri naslova Kupa BiH i jedan Superkup, a također je igrao i za Olimpik. Zbog hronične povrede koljena koju je zadobio u aprilu 1998. godine, bio je primoran da se povuče iz profesionalnog fudbala već 2002. godine, u dobi od samo 27 godina.

Nakon igračke karijere, Uščuplić se posvetio trenerskom pozivu, gdje je ostvario velike uspjehe s omladinskim kategorijama FK Sarajevo.

Četiri puta je preuzimao kormilo prvog tima Sarajeva, s kojim je osvojio tri velika trofeja: titulu prvaka Premijer lige BiH (2014/15) i dva Kupa BiH (2013/14 i 2020/21), ostavivši neizbrisiv pečat na klupsku historiju.

Bukovik je jedan od vrhova planine Ozren koja se nalazi u blizi Sarajeva, gdje je Uščuplić često dolazio sa prijateljima.