ekipa na terenu

Humanitarna akcija Pomozi.ba: Građani se odazivaju apelu za prikupljanje pomoći u Sarajevu, Travniku, Bihaću i Mostaru

Humanitarna organizacija Pomozi.ba angažirala je sve svoje kapacitete za pomoć mještanima naselja u BiH koja su pogođena nevremenom i poplavama, a posebno u okolici Jablanice i Konjica, gdje je u toku podjela humanitarne pomoći i rad na raščišćavanju puteva, a na punktovima u Sarajevu, Travniku, Mostaru i Bihaću su otvoreni punktovi za prikupljanje pomoći.

“Naše ekipe su na terenu, trenutno vrše podjelu pitke vode i drugih osnovnih potrepština. Na terenu su i naše ekipe sa mehanizacijom koje rade na raščišćavanju nanosa na putevima i u naseljima“, kazala je za agenciju Anadolu Saliha Rokša, glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba.

Rokša je istakla da građani od jutros u velikom broju dolaze u prostorije Pomozi.ba i na njegove punktove i donose pomoć za stanovnike ugrožene poplavama.

Ona je ponovila da se punkt u Travniku nalazi na adresi Školska bb, a da se prikupljanje pomoći vršiti i na stadionu Pirot u saradnji sa Službom za civilnu zaštitu Općine Travnik i Općinom Travnik.

Adresa za prikupljanje pomoći u Mostaru je magacin u krugu Hepoka, Bišće Polje. U Bihaću se prikupljanje pomoći vrši u halama Šipada, iza benzinske pumpe Gazprom, a Sarajevu se prikupljanje pomoći nastavlja vršiti na Čengić Vili, adresa Dr. Fetaha Bećirbegovića 8 i u Azićima.

“Ono što je trenutno najneophodnije za pomoć su flaširana voda, konzervirana hrana i higijenske potrepštine“, poručila je Rokša.

Za unesrećene u poplavama otvoren je humanitarni telefonski broj 17039. Pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

“Situacija je dramatična u brojnim mjestima širom BiH, a najviše su pogođeni Tarčin, Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic, Fojnica… Vodena bujica je tokom noći odnijela mostove, poplavila kuće i potpuno odsjekla pojedine puteve“, naveli su ranije iz Pomozi.ba.

Donacije za ljude pogođene poplavama moguće su osim poziva na broj 17039 i donacijama putem web platforme www.pomoziba.org ili žiro računa i PayPala Pomozi.ba organizacije sa naznakom "Poplave 2024“.