fale mu glasovi

Austrijski desničar ne odustaje, Kickl pozvao ostale stranke da mu omoguće da predvodi vladu

Čelnik austrijske krajnje desne Slobodarske stranke, koja je pobijedila na ovosedmičnim parlamentarnim izborima, pozvao je u subotu ostale stranke da prihvate da on treba predvoditi narednu vladu i upozorio ih da ne formiraju “koaliciju gubitnika”.

Euroskeptična, Rusiji naklonjena Slobodarska stranka (FPO) na čelu s Herbertom Kicklom osigurala je oko 29 posto glasova na izborima prošle nedjelje, prvim istorIjskim za stranku osnovanu 1950-ih pod čelnikom koji je bio oficir SS i nacistički poslanik.

Još mu fali većina. To znači da bi stranka trebala okupiti koaliciju kako bi kontrolirala većinu mjesta u parlamentu i formirala stabilnu vladu. Jedina stranka koja je ostavila otvorena vrata koaliciji, vladajuća konzervativna Narodna stranka (OVP), odbacila je ulazak u vladu s Kicklom u njoj.

Vjerujem da bi koalicija gubitnika bila apsolutno fatalan signal biračima izjavio je Kickl nakon što se u petak sastao s predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom, dodajući da bi to bio “šamar” za biračko tijelo.

Ponovio je svoju poruku iz izborne noći da je ruka njegove stranke pružena prema četiri ostale u parlamentu i da vjeruje da su glasači dali FPO mandat za vladanje.

OVP je u poziciji da bude glavna stranka jer bi u načelu mogao dati FPO-u većinu kao mlađem partneru u vladajućoj koaliciji ili voditi zasebnu, trostruku koaliciju sa Socijaldemokratima (SPO) i manjom strankom.

Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih koji nadzire sastavljanje vlada, održava sastanke licem u lice sa stranačkim čelnicima redoslijedom kojim su ostvarili na izborima.

U ponedjeljak bi se trebao sastati s kancelarom iz stranke OVP Karlom Nehammerom i čelnikom SPO Andreasom Bablerom, a u utorak bi trebao završiti s čelnicima liberalne stranke Neos i ljevičarskih Zelenih.

Kickl je otkrio malo detalja o sastanku s Van der Bellenom, koji je izrazio rezervu prema Kicklu i nagovijestio da mu možda neće dopustiti da uđe u vladu.

Kickl je kazao da je atmosfera bila "ugodna" i da je rasprava otvorena, te da mu je Van der Bellen rekao da će se obratiti javnosti nakon što završe sastanci sa stranačkim čelnicima.

"Mi kao FPO želimo voditi iduću vladu, sa mnom kao našim vodećim kandidatom FPO-a na čelu kao kancelarom", izjavio je Kickl, prenosi Reuters.