Poplave odnijele živote

Jezivo svjedočanstvo iz Donje Jablanice: ‘Svi su mi umrli, nemam više nikoga’

Dan nakon katastrofe u Bosni i Hercegovini spasilačke službe vode utrku s vremenom.

Traga se za desecima nestalih, a nezapamćene poplave, bujice, klizišta i odroni do sada su odnijeli najmanje 17 života.

Poharana su mnoga mjesta na području općina Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo. Najteže je pogođeno područje Donje Jablanice, više kuća je sravnjeno sa zemljom.

Alka Glušić iz Donje Jablanice u Bosni i Hercegovini podijelila je svoje potresno svjedočanstvo o gubitku članova porodice u razornim poplavama koje su pogodile zemlju. Opisujući trenutke tragedije, Alka je ispričala kako je zajedno sa sestrom legla spavati, ne znajući što se događa. Ujutro ih je susjeda probudila s viješću o katastrofi.

'Brat, sestra, dvije nevjeste, brat i bratić, svi su poginuli, ostao je samo jedan sin', rekla je Glušić za Reuters, dodajući da se kuća njihove porodice potpuno srušila u poplavi. Emotivno je opisala osjećaj gubitka i ostavljenosti: 'Kako ću se osjećati? Četvero izgubiti, nemaš nikoga... Šta da vam pričam?'

'Stradale su čitave porodice'

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto bila je u subotu potresena prizorima u Donjoj Jablanici gdje je u nezapamćenim poplavama poginulo najmanje 12 osoba, uključujući čitave porodice.

'Jako je teško govoriti poslije ovoga što sam sad vidjela, jednog stravičnog prizora na prostoru općine Jablanica. Čovjek naprosto ne može vjerovati. Ovdje su stradale čitave porodice, rekla je Krišto novinarima. Najviše poginulih u Donjoj Jablanici stradalo je u ruševnim objektima koje su zatrpale goleme količine stijenja kojega je s brda nosila bujica. Traga se za još najmanje šest osoba zatrpanih u jednoj porodičnoj kući.