legende rocka

Pink Floyd prodao katalog za 400 miliona dolara nakon žestoke svađe oko komentara basiste

Čini se da se Pink Floyd, za razliku od Oasisa, neće uskoro ponovno okupiti jer su dogovorili poslovne pregovore o rasterećenju svoje diskografije.

Kultni rock bend navodno se godinama suočavao s unutarnjim sukobima. Sada su postigli dogovor sa Sony Musicom za 400 miliona dolara, koji predaje prava na njihovu snimljenu muziku, ali ne i na pisanje pjesama. Njihov izvorni ugovor iz 2022. procijenio bi muziku na 500 miliona dolara, ali ga nisu uspjeli sklopiti, navodi Variety.

Iste godine bend se ponovno okupio na pjesmi za prikupljanje novca za Ukrajinu usred ruske invazije. Njihova pjesma, Hey Hey Rise Up, uključivala je samo članove Pink Floyda Davida Gilmoura i Nicka Masona te ukrajinskog pjevača Andriya Khlyvnyuka. Primjetno je isključen iz saradnje Roger Waters.

"Želimo izraziti našu podršku Ukrajini i na taj način pokazati da većina svijeta misli da je potpuno pogrešno da supersila napadne neovisnu demokratsku zemlju kakva je Ukrajina postala", rekao je Gilmour, prenosi Washington Post.