VALUTNO TRŽIŠTE

Dolar ojačao, euro oštro pao

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta prošle sedmice snažno porastao jer se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena i jer su splasnule špekulacije da će američka centralna banka oštro smanjiti kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice 2,1 posto, na 102,49 bodova, blizu najvišeg nivoa u mjesec i po dana.

Pritom je kurs eura prema dolaru pao 1,7 posto, na 1,0975 dolara.

Američka valuta ojačala je i prema prema japanskom jenu, za 4,6 posto, pa je njen kurs skočio na 148,70 jena.

Dolar – sigurnije utočište u nesigurna vremena

Nakon četiri sedmice pada, prošle je sedmice vrijednost dolara prema košarici valuta zabilježila najveći sedmični skok od septembra 2022. godine.

Podršku dolaru pružala je tokom sedmice eskalacija sukoba na Bliskom istoku, nakon što je u utorak Iran ispalio salvu raketa na Izrael kao odmazdu za izraelski pohod protiv teheranskih saveznika Hezbolaha u Libanu.

Dodatni poticaj dolaru pružili su snažni podaci s američkog tržišta rada. U petak je objavljeno da je u septembru broj zaposlenih porastao za 254 hiljada, znatno više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula na 4,1 posto.

Nakon izvještaja o zapošljavanju splasnule su špekulacije o smanjenju kamata u novembru za 0,50 postotnih bodova.

Tim više što je predsjednik Feda Jerome Powell na jednom skupu ekonomista poručio da nema potrebe da centralna banka žuri sa smanjenjem kamata.

Sve to podržalo je kurs američke valute.

Euro oslabio, inflacija u evrozoni popušta

Euro je, pak, oslabio nakon što su podaci Eurostata pokazali da je inflacija u evrozoni u septembru skliznula na 1,8 posto, ispod ciljanog nivoa Evropske centralne banke od 2 posto.

To ECB-u otvara prostor za nastavak ciklusa smanjenja kamata, a nakon podataka koji pokazuju da privreda evrozone nije baš u zavidnoj formi, ulagači vjeruju da će ECB uskoro dodatno smanjiti kamate, već treći put ove godine.

Slične vijesti