press

CIK BiH objavio prve rezultate izlaska na biračka mjesta: Odziv uobičajen do 11 sati, problemi u implementaciji pilot-projekata

Biračka mjesta za lokalne izbore otvorena su širom Bosne i Hercegovine u 7 sati, a građani će imati pravo da biraju svoje zvaničnike večeras do 19 sati- općinske načelnike i članove općinskih vijeća, te gradonačelnike.

Centralna izborna komisija BiH održala je press-konferenciju na kojoj je saopćila odziv birača do 11 sati.

Na početku su ponovili da se danas održavaju izbori u BiH osim u Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici.

Sva mjesta su otvorena uz 7 sati uz neznatna kašnjenja. Mobilni timovi su na terenu.

"Radi se o 5.663 biračka mjesta, od čega 5.177 redovnih i 376 mobilnih", saopćeno je.

Pojedina mjesta nisu otvorena u 7 sati, razlozi su uobičajeni, kao i na ranije obrađenim izborima, recimo, nisu na vrijeme završene pripreme, kasnili su članovi biračkih odbora, na mjestima na kojima imamo testiranje izbornih tehnologija bilo je kašnjenja zbog pripreme tehnologije, ali ništa alarmantno i do osam sati su sva biračka mjesta bila u funkciji

Što se tiče odziva do 11 sati, on je u rangu ranijih izbota, 14,12 posto, na prošlim lokalnim izborima bilo je 14,88, posto. Međutim, nismo sve dobili sve podatke, iz Tešnja, Oštre Luke i Prozora.

Izborni proces nadgleda 47.347 posmatrača.

Informacije s terena kažu da je bilo nekoliko narušavanja reda i mira, verbalnih prijetnji - U Maglaju, Istočnom Starom Gradu i Berkovićima, gdje je bilo problema u vezi s cips prijavama koje smo davno izbacili iz upotrebe, međutim, osobe nisu imale identifikacione dokumente.

Kad su u pitanu pilot-projekti, situacija je prilično zadovoljavajuća.

Pilot-projekt 1 - identifikacija birača i transmisija rezultata koji provodimo na 165 biračkih mjesta, odnosno u 11 općina i gradova teče uredno s problemima s internet-konekcijom i otiskom prsta.

Pilot-prijekt 2 - upotreba optičkih skenera na 145 mjesta, zabilježen je problem u Tuzli na dva biračka mjesta i prešli smo na redovan način glasanja. Prvi problem bio je tehničke prirode, drugi možda nedovoljnom edukacijom članova biračkih odbora,

Treći pilot-projket - implenemtacija u Brčko distriktu koji se provodi na 138 biračkih mjesta, imali smo promjenu tri uređaja zbog tehničkih problema, ali je riješeno.

U implementaciji pilot-projekata izvanrednu podršku nam pruža IDEEA.

Kad su prigovori u pitanju, nemaju puno prigovora u vezi s kršenjima izborne šutnje, dosad ih je oko 100

Generalno, smatramo da proces teče na zadovoljavajući način.