TRŽIŠNA VRIJEDNOST

Broadcom neočekivano izbacio Teslu iz prestižne grupe ‘Veličanstvenih sedam’

Broadcom je neočekivano pretekao Teslu u tržišnoj vrijednosti, pridruživši se tako prestižnoj grupi "Veličanstvena sedmorka" koja predstavlja barometar zdravlja tehnološke industrije i američkog tržišta dionica. Dok su Tesline dionice izgubile gotovo trećinu vrijednosti, Broadcomove su porasle za 62% ove godine

"Veličanstvena sedmorka" predstavlja barometar zdravlja ne samo tehnološke industrije već i cjelokupnog američkog tržišta dionica. Ovih sedam kompanija - Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet, Amazon, Meta Platforms i Tesla - čine značajan udio u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji indeksa S&P 500, što ih čini ključnim pokazateljima općeg stanja na Wall Streetu.

Sedmorka oblikuje trendove

Njihova dominacija u inovacijama, tržišnom udjelu i financijskim performansama često diktira smjer kretanja cijelog tehnološkog sektora. Štoviše, zbog svoje veličine i utjecaja, ove firme imaju sposobnost utjecati na sentiment investitora i oblikovati trendove na širem tržištu. Stoga praćenje "Veličanstvene sedmorke" pruža uvid ne samo u zdravlje tehnološke industrije već i u šire ekonomske trendove i povjerenje investitora u budući rast i inovacije. Njihov uspjeh ili neuspjeh često se tumači kao pokazatelj općeg ekonomskog zdravlja i tehnološkog napretka u Sjedinjenim Državama.

Neočekivani uspon u "Veličanstvenu sedmorku"

Tehnološka firma Broadcom, specijalizirana za hardver i softver, neočekivano je pretekla Teslu u tržišnoj vrijednosti i pridružila se "Veličanstvenoj sedmorci".

Prema izvještajima časopisa Fortune i CNBC-a, u 2024. godini dogodila se značajna promjena u tehnološkoj industriji kada je tržišna vrijednost Broadcoma dosegla oko 803 milijarde dolara, nadmašivši Teslinu vrijednost od 768 milijardi dolara. Tesline dionice ove su godine izgubile gotovo trećinu vrijednosti, tačnije 27%. S druge strane, vrijednost dionica Broadcoma porasla je za 62 posto ove godine, a potražnja za njihovim poluvodičkim proizvodima kontinuirano raste. Posebno se ističe uspješna akvizicija VMwarea, koja je dodatno ojačala poziciju Broadcoma na tržištu.

Tržište AI čipova pogoduje Broadcomu

Analitičari s Wall Streeta optimistični su glede budućih izgleda Broadcoma. Ovaj optimizam temelje na prisutnosti firme na tržištu AI čipova i uspješnoj integraciji VMwarea. Predviđa se da će dionice Broadcoma nastaviti rasti, dok se za Tesline očekuje pad. Prodaja AI čipova trebala bi značajno porasti, s procjenama od 5 milijardi dolara u 2023., na 11 milijardi u 2024. i 15 milijardi u 2025. godini. Uprkos ovim pozitivnim pokazateljima, investitori su oprezni s obzirom na tržišne fluktuacije koje bi mogle utjecati na položaj Broadcoma unutar "Veličanstvene sedmorke".