ZDRAVSTVENO ISTRAŽIVANJE

Ovaj sastojak hrane bi mogao produžiti život i spriječiti demenciju

Naučnici su nedavno u novom istraživanju otkrili da jedan sastojak hrane, karotenoid fitoen, značajno produžuje život crva oblića (Caenorhabditis elegans) i smanjuje paralizu povezanu s Alzheimerovom bolešću.

Autori studije objavljene u časopisu Antioxidants ističu da planiraju provesti dodatna istraživanja koja bi utvrdila kakav bi potencijal taj sastojak mogao imati u prevenciji bolesti kod ljudi.

Istraživanja učinka prehrane

U posljednjih nekoliko godina naučnici su napravili značajan napredak u razumijevanju kako određeni prehrambeni spojevi mogu usporiti starenje i pomoći u prevenciji bolesti povezanih s dobi, uključujući Alzheimerovu bolest.

Nova studija provedena je u saradnji istraživača sa Univerziteta u Sevilli u Španiji i tima dr. Marine Ezcurre sa Univerziteta u Kentu u Velikoj Britaniji.

Istraživanje je pokazalo da fitoen koji se prirodno nalazi u brojnom povrću i voću može značajno produžiti životni vijek crva oblića Caenorhabditis elegans i smanjiti proteotoksične učinke amiloidnih plakova, ključnih u razvoju Alzheimerove bolesti.

Prema rezultatima studije, koja je dio doktorske disertacije Ángeles Morón Ortiz, životni vijek nematoda u studiji povećan je između 10% i 18.6%.

Što je još važnije, istraživači su otkrili da je spoj doveo do smanjenja toksičnih učinaka amiloidnih plakova između 30% i 40%. Ovi rezultati ukazuju na to da bi fitoen mogao imati važnu ulogu u borbi protiv starenja i neurodegenerativnih bolesti.

Šta je fitoen?

Fitoen (phytoene) je međuprodukt u biosintezi karotenoida. Sinteza fitoena predstavlja prvu fazu u sintezi karotenoida u biljkama.

On se kroz hranu nakuplja u različitim ljudskim tkivima, uključujući jetru, pluća, dojku, prostatu, debelo crijevo i kožu. Poznato je da njegove nakupine u koži pružaju zaštititu kroz nekoliko mehanizama: djelovanjem kao apsorber UV zraka te kao antioksidans i protuupalno sredstvo.

Zašto je studija provedena na crvima oblićima?

Jedan od ključnih elemenata ove studije bio je korištenje crva C. elegans kao modela za istraživanje. Taj maleni crv često se koristi u biomedicinskim istraživanjima zbog genetske sličnosti s ljudima u osnovnim biološkim procesima, kao što su starenje i reakcije na toksine.

C. elegans je dosad više puta bio ključan u otkrićima koja su dovela do Nobelovih nagrada, uključujući programiranu staničnu smrt i RNA interferenciju.

Model C. elegans omogućuje naučnicima da brzo procijene učinke različitih spojeva na stanične procese zbog vrlo kratkog životnog vijeka od nekoliko sedmica.

U ovom slučaju, istraživači su mogli pratiti ne samo produženje životnog vijeka nego i utjecaj fitoena na formiranje amiloidnih plakova povezanih s Alzheimerovom bolešću, što je omogućilo preciznu procjenu potencijala ovog spoja u borbi protiv bolesti povezanih sa starenjem.

Zaštita od Alzheimerove bolesti

Jedan od najvažnijih učinaka fitoena koji su istraživači primijetili bio je smanjenje toksičnosti amiloidnih plakova. Amiloidni plakovi su nakupine proteina koje se stvaraju u mozgu pacijenata s Alzheimerovom bolešću i doprinose progresiji bolesti oštećujući moždane stanice. Smanjenje tih plakova kod nematoda daje nadu da bi fitoen mogao igrati ključnu ulogu u prevenciji ili usporavanju Alzheimerove bolesti kod ljudi.

Osim smanjenja učinaka plakova, naučnici su primijetili i odgodu početka paralize kod nematoda, što je još jedan pokazatelj da fitoen može pružiti zaštitu od neurodegenerativnih bolesti. Ovi rezultati za sada su još preliminarni, no pokazuju veliki potencijal za daljnja istraživanja.

Mogućnosti prevencije

Naučnici su izrazili zadovoljstvo početnim rezultatima, no ističu da je potrebno više istraživanja kako bi se bolje razumjeli mehanizmi kojima fitoen utječe na dugovječnost i Alzheimerovu bolest.

Dr. Paula Mapelli Brahm, jedna od autorica studije, izjavila je: "Ovo su vrlo uzbudljivi preliminarni rezultati te sada tražimo financijska sredstva kako bismo nastavili ovu liniju istraživanja i otkrili kroz koje mehanizme se ovi učinci ostvaruju."

Budući da se fitoen prirodno nalazi u mnogim namirnicama, njegova potencijalna primjena u prevenciji bolesti iznimno je privlačna.

Osim toga, fitoen je tvar koja se dobro apsorbira u ljudskom tijelu i prisutan je u mnogim tkivima, uključujući kožu.

Fitoen u svakodnevnoj prehrani

Tim profesora Antonija Jesúsa Meléndeza Martíneza sa Univerziteta u Sevilli već 15 godina proučava fitoen i druge karotenoide, s naglaskom na njihovu ulogu u zdravoj prehrani. Njihova istraživanja ukazuju na to da se fitoen može koristiti u održivoj proizvodnji hrane, čime bi se smanjio rizik od bolesti povezanih sa starenjem.

Fitoen se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama kao što su paradajz, mrkva, kajsije, crvena paprika i citrusi poput narandži i mandarina.

Stoga bi povećan unos ovih namirnica mogao imati važnu ulogu u prevenciji bolesti povezanih s dobi i zaštiti od neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti, piše Index.hr.