izbori u bih

Soreca pozvao građane BiH da iskoriste svoje pravo i glasaju

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Luigi Soreca smatra da je današnji dan, dan Lokalnih izbora, važan za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

"Ovo je tenutak kad birate svoje predstavnike u lokalnim zajednicama, a EU je tu svakako da podrži i uputi poziv svima da iskoriste svoje pravo i izađu na biralište - naglasio je Soreca u izjavi za novinare.

Kako je podvukao, integritet izbornog procesa je izuzetno važan te je zbog toga EU finansirala pilot projekt u 165 lokalnih samouprava, koji između ostalog obuhvata opremu za identifikaciju birača odnosno za sigurnu identifikaciju.

"Ja sam imao priliku da vidim na koji način to fukcioniše. U razgovoru sa direktorom IDEEEA-e, prilikom posjete ovom biračkom mjestu, saznao sam da procent tehničkih problema dosad iznosi nešto manje od četiri posto. To je manji broj, ali bez obzira na to mi ćemo nastaviti i dalje pratiti situaciju i cijeniti te brojke u kontekstu primjene tehnologija za Opće izbore 2026. godine - naglasio je nakon posjete biračkom mjestu na području opštine Stari Grad Sarajevo.

Izrazio je suosjećanje sa stanovništvom svih područja u Bosni i Hercegovini, pogođenih elementarnim nepogodama koje su, kako je kazao, utjecale i na sam izborni proces.

"Evropska unije je reagirala, bez odgađanja. Timovi za pomoć su već na terenu ili pristižu, a i sam ću imati priliku (sutra tokom dana) da posjetim Jablanicu – izjavio je Soreca.