Crvenog križa FBiH

Situacija na poplavljenim područjima vrlo teška, rad otežan i zbog potresnih scena

Volonteri i profesionalci Crvenog križa FBiH, kao dio strukture Društva Crvenog krsta/križa BiH, prisutni su na svim područjima pogođenim poplavama i klizištima u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Fojnici, Kreševu te Drvaru, gdje su timovi prisutni preventivno.

- U Drvaru je situacija pod kontrolom, ali je Crveni križ u pripravnosti sa svojim kapacitetima. U Kiseljaku je u toku akcija čišćenja poplavljenih domova lokalnog stanovništva, a na terenu je oko 200 volontera. U Jablanici, Konjicu, Fojnici i Kreševu trenutno se radi na sortiranju i distribuciji higijenskih potrepština i hrane te vode - kazala je za Fenu Lamija Alić iz Crvenog križa FBiH. 

Ona ističe da je, prema kazivanju pripadnika CK FBiH sa terena, situacija vrlo teška pogotovo u Jablanici i Konjicu gdje ima smrtno stradalih od posljedica poplava i klizišta.

- Volonterima je rad otežan i zbog potresnih scena, koje viđaju još od petka kad su se dogodile poplave i klizišta. Generalno, dosta su teški vremenski uvjeti tako da smo se od jutros angažirali i na osiguranju dodatnih količina opreme za volontere da bi im bio olakšan rad - kazala je Alić.

Intenzivne padavine, koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine, prouzrokovale su u noći s četvrtka na petak, plavni talas i klizišta/odrone, odnoseći ljudske živote i uzrokujući ogromne materijalne štete.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, u skladu sa misijom, mandatom i javnim ovlašćenjima, aktiviralo je sve raspoložive kapacitete u cilju sprječavanja i olakšavanja ljudske patnje te zaštite života, zdravlja i ljudskog dostojanstva. Ranije je već pokrenut i humanitarni broj 17023 za poplavljena područja, pozivom se doniraju dvije KM, a građani mogu pomoći i/li uplatom na namjenski račun 1340011130004680 otvoren kod ASA Banka d.d. Sarajevo. Uplate iz inostranstva moguće je izvršiti na DRUŠTVO CRVENOG KRSTA KRIŽA BIH SARAJEVO KRANJČEVIĆEVA 2 (IBAN): BA391340011200606421 ASA Banka d.d. Sarajevo BIC/SWIFT code: IKBZBA2X