FOXCONN

Najveći svjetski proizvođač elektronike nadmašio očekivane prihode zahvaljujući potražnji za AI

Tajvanski Foxconn, najveći svjetski ugovorni proizvođač elektronike, nadmašio je očekivanja objavivši najveći prihod u trećem tromjesečju zahvaljujući velikoj potražnji za poslužiteljima umjetne inteligencije.

Prihod Appleovog najvećeg sastavljača iPhonea skočio je 20,2% na godišnjoj razini na 1,85 triliona tajvanskih dolara (57,3 milijarde dolara).

"Rezultat je premašio izvorna očekivanja firme o značajnom rastu", rekao je Foxconn u saopćenju u subotu.

Također je bio ispred LSEG SmartEstimate od 1,79 triliona T$, što daje veću težinu prognozama analitičara koji su dosljednije tačni.

Snažna potražnja za AI poslužiteljima dovela je do snažnog rasta prihoda za njegov odjel za oblake i mrežne proizvode, rekao je Foxconn među čijim kupcima je firma za AI čipove Nvidia.

Za pametnu potrošačku elektroniku, koja uključuje iPhone, došlo je do snažnog tromjesečnog rasta zahvaljujući lansiranju novih proizvoda, ali njezina godišnja izvedba bila je nepromijenjena.

Treće tromjesečje je tradicionalno vrijeme kada se tajvanske tehnološke firme počinju utrkivati u isporuci pametnih telefona, tableta i druge elektronike glavnim dobavljačima kao što je Apple za blagdanske periode na zapadnim tržištima na kraju godine.

Ukupni prihod samo u septembru dosegao je 733 milijarde T$, što je povećanje od 10,9% na godišnjoj razini i druga najviša razina ikada za ovaj mjesec.

"Ulaskom u vrhunac sezone u drugoj polovici godine, očekujemo da će naše poslovanje postupno dobiti na zamahu", rekao je Foxconn o svojim izgledima za tekuće tromjesečje.

"Očekuje se da će četvrto tromjesečje biti otprilike u skladu s trenutnim tržišnim očekivanjima", dodaje se, ne navodeći pojedinosti.

Kompanija ne daje numeričke prognoze.

Dionice Foxconna skočile su 86% do sada ove godine, daleko nadmašivši rast od 24% za šire tržište Tajvana. Zaključili su s rastom od 3,7% u petak prije objave podataka o prihodima, nadmašivši pad referentnog indeksa od 0,4%.

Kompanija će izvijestiti svoju punu zaradu u trećem tromjesečju 14. novembra. Zakazala je svoj godišnji Tech Day od 8. do 9. oktobra, događaj na kojem Foxconn inače najavljuje nove proizvode ili partnerstva.