Downing Street

Burno u kabinetu britanskog premijera. Borba za pozicije, šefica osoblja podnijela ostavku


Sue Gray podnijela je ostavku na mjesto glavne savjetnice premijera Velika Britanije Sir Keira Starmer, odnosno njegovog šefa osoblja.

Ona će preuzeti dužnost predstavnika premijera za narode i regije.

Starmer je zahvalio Gray za "svu podršku koju mi ​​je pružila, kako u opoziciji tako i u vladi, i njen rad da nas pripremi za vladu i pokrene naš program promjena".

Sedmice nagađanja

Ostavka Gray uslijedila je nakon sedmica nagađanja o njenoj ulozi i izvještaja o borbi za vlast u centru Downing Streeta.

Najavljujući svoju novu ulogu, Gray je rekla:

"Drago mi je što sam prihvatila novu ulogu predstavnice premijera za regije i nacije. Bila mi je čast obavljati ulogu šefa štaba i igrati svoju ulogu u uspostavljanju laburističke vlade.

Tokom karijere moj glavni interes uvijek je bio javni interes.

Međutim, posljednjih sedmica postalo mi je jasno da intenzivni komentari oko moje pozicije riskiraju da postanu smetnja u vitalnom radu vlade na promjenama.

Nova uloga

Zbog toga sam odlučila ostati po strani i radujem se što ću nastaviti podržavati premijera u novoj ulozi."

Glavni savjetnik Starmera i bivši direktor izborne kampanje laburista Morgan McSweeney zamijenit će Gray na mjestu glavnog savjetnika premijera.

McSweeney je bivši premijerov šef političke strategije. To je jedno od imenovanja koje je Starmer napravio kako bi obilježio prvih 100 dana laburističke vlade.

Uz McSweeneyja, Vidhya Alakeson i Jill Cuthbertson unaprijeđene su u zamjenice šefa osoblja.