apel

Iz Kriznog štaba Jablanica za Raport: Pretrpani smo, nemamo gdje odložiti svu pomoć koja nam pristiže. Molimo da se slanje privremeno obustavi

Ispred Vatrogasnog društva CZ stoje palete koji nemamo gdje odložiti, nemamo dovoljno ni ljudi/volontera koji će to sve sortirati jer ih šaljemo na teren da pomažu ljudima što više...

Iz Kriznog štaba Jablanica uputili su apel svim dobrim ljudima, humanitarnim organizacijama i ostalima da se pomoć u ovu općinu do daljnjeg ne šalje zbog nedostatka kapaciteta.

Naime, kako su nam potvrdili iz Operativnog centra CZ Jablanica, pomoć će biti potrebna u narednima danima, ali trenutno nemaju dovoljno kapaciteta da prime sve potrepštine.

"Civilna zaštita je pretrpana, ispred Vatrogasnog društva CZ stoje palete koji nemamo gdje odložiti, nemamo dovoljno ni ljudi/volontera koji će to sve sortirati jer ih šaljemo na teren da pomažu ljudima što više. Dakle mi ne odbijamo pomoć, ona će itekako biti potrebna u narednim danima, ali dajte da se prvo saberemo, da sumiramo situaciju, ocijenimo šta nam je potrebno pa onda da dijelimo pomoć. Ljudi su ostali bez kuća, potrebno im je prvo obezbijediti adekvatan smještaj pa tek onda ostale potrepštine.

Molim vas i apelujem na sve da imaju razumijevanju, da zasada obustave slanje pomoći, barem 3-4 dana dok ne rasporedimo ovo sve što smo dobili.

Opet naglašavam, ne odbijamo pomoć, već samo molimo za kratkoročno obustavljanje iste zbog nemogućnosti prijema", kazao je za Raport Mirsad Ćosić iz Operativnog centra Civilne zaštite Jablanica.

U Donju Jablanicu se još uvijek ne dozvoljava ulazak pa se mole pojedinci i grupe koje to eventualno planiraju da ne kreću jer će biti vraćeni.

Dakle, pomoć će itekako biti potrebna na terenu, ali o tome će Krizni štab na vrijeme obavijestiti.

Prioritet je potraga za nestalima, a već se poduzimaju konkretni koraci pomoći onima koji su ostali bez krova nad glavom.

Adresa za više informacija je Krizni štab Jablanica koji se može kontaktirati na broj 036/752-666.