izborne nepravilnosti

Falsifikovanje potpisa, cijepanje glasačkih listića, fizički napadi… Evo šta je sve MUP RS zabilježio na glasačkim mjestima

Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2024" koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora zabilježio je sljedeće incidente od 12 do 16 sati.

“Policijskoj stanici Bratunac prijavilo je telefonom lice S.R. da se na biračkom mjestu u Krasanpolju falsifikuju potpisi i da ulaze druga lica i glasaju na osnovu falsifikovanih potpisa, kao i da je na istom biračkom mjestu Ј.P. kupio glas od M.M.”.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac nadležnog tužilaštva koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela i da se tužilaštvu dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

Policijski službenik je od strane predsjednika biračkog odbora na biračkom mjestu u Osnovnoj školi ''Nikola Tesla'' u Јanji Z.Ј obaviješten da je lice S.T. pokušalo ući na biračko mjesto sa licem R.K. da mu navodno pomogne prilikom glasanja. Predsjednik biračkog odbora nije dozvolio, te je isti lično pomogao licu R.K. da glasa. Lice S.T. je negodovalo na postupanje predsjednika biračkog odbora”.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela, a da policijski službenici dostave OЈT izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

“Policijskim službenicima koji su se nalazili na obezbjeđenju biračkog mjesta u naselju Čejreci u Prijedoru prijavio je predsjednik biračkog odbora A.H. da je u jutarnjim časovima lice D.M. pored dva ovjerena glasačka listića, u kutiju za glasanje pokušao da ubaci i treći neovjereni listić za izbor gradonačelnika. Predsjednik biračkog odbora je izuzeo sporni listić i to zapisnički konstatovao. Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su obavijestili dežurnog tužioca nadležnog tužilaštva koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu "Zloupotreba biračkog prava". Policijski službenici dalje preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

“Policijskoj stanici Istočni Stari Grad prijavio je predsjednik biračkog odbora D.R. da je lice L.N. prilikom ostvarivanja prava glasanja lica sa invaliditetom T.R., kojem je omogućeno da glasa ispred biračkog mjesta, prišao i fotografisao glasački listić. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac nadležnog OЈT I. Sarajevo koji je događaj kvalifikovao kao KD "Povreda tajnosti glasanja". Policijski službenici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

“Policijskom službeniku na obezbjeđenju biračkog mjesta Dubrovačke Čivčije u Doboju prijavio je predsjednik biračkog odbora M.Z. narušavanje javnog reda i mira ispred biračkog mjesta, tako što je lice S.DŽ. fizički napalo člana biračkog odbora E.D.”

Policijski službenici preduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

“Policijska stanica Trebinje zaprimila je prijavu od predsjednika biračkog odbora u naselju Gorica u Trebinju N.B. da je lice V.B. fotografisalo glasački listić, a nakon što je upozoren od posmatrača, lice V.B. se raspravljalo sa posmatračima i pocijepalo glasački listić. Policijski službenici su obavijestili dežurnog tužioca nadležnog tužilaštva koji se izjasnio da se radi o KD ''Uništavanje izbornih isprava''. Po navedenom postupaju policijski službenici.

“U Policijsku stanicu Istočna Ilidža dostavljen je dopis jedne političke partije u kojem se navode saznanja da je određen broj lica počinio neregularnosti prilikom izbornog procesa u vidu kupovine glasova”.

O navedenom obaviješten tužilac OЈT Istočno Sarajevo koji je naložio preduzimanje mjera i radnji u cilju provjere navoda prijave.

“U Policijsku stanicu Doboj 1 obratila se predsjednik biračkog odbora na biračkom mjestu u Gradu Doboj T.Đ. i prijavila da posmatrač na navedenom biračkom mjestu I.S. galamom i vikom ometa izborni process”.

Policijski službenici PS Doboj 1 preduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Policijskim službenicima prijavljeno je od strane predsjednika biračkog odbora u Domu kulture u Čajniču K.G. da je lice M.Č. pocijepalo birački spisak, te je isti udaljen sa lokacije. Isti će biti sankcionisan u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru, član 7.