o udžbenicima

Reakcija Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona uputilo je reakciju na tekst objavljen na našem portalu.

U reakciji se navodi:

"Ministarstvo za obrazovanja, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je nabavilo udžbenike za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole na području Kantona i sve škole na području Zeničko-dobojskog kantona su dobile udžbenike koji su jedini važeći udžbenici za upotrebu u školskoj 2024 /2025. godini, a to znači da su objavljeni u Spisku odobrenih radnih udženika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u školskoj 2024/2025. godini.

Spisak udžbenika/radnih udžbenika u redovnim osnovnim školama čiji je osnivač Skupština Zeničko-dobojskog kantona se za svaku školsku godinu uskladi sa gore navedenim spiskom sa federalnog nivoa i objavi u „Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona", uz napomenu da je u više prethodnih godina ovaj spisak isti.

Dakle, svim građanima Kantona su dostupne službene novine i na stranici Vlade Zeničko- dobojskog kantona mogu provjeriti Spisak udžbenika/radnih udžbenika u redovnim osnovnim školama čiji je osnivač Skupština Zeničko-dobojskog kantona ("Službene novine Zeničko-dobojskog kantona", broj: 11/23) i ("Službene novine Zeničko-dobojskog kantona", broj: 12/24), te se uvjeriti da su udžbenici za prvi i sve ostale razrede osnovne škole validni, važeći i u skladu sa Odlukom o postupku pripremanja i odobravanja udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole, broj: 10-38-16758/17, od 07.12.2017. godine u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije Bosne i Hercegovine i Spiskom odobrenih radnih udžbenika, udžbenika. priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Očekujući da ovaj demantij objavite na Vašem portału, pozivamo Vas na saradnju te stojimo na raspolaganju za sve informacije o radu i aktivnostima Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, kao i drugih organa kantonalne uprave Zeničko-dobojskog kantona", navodi se u, između ostalog, u reakciji.