mount adams

Mirovao hiljadama godina, a sada se probudio: Mogao bi sa lica Zemlje izbrisati Washington

Naučnici su ostali zbunjeni rekordnim porastom potresa u blizini brda Mount Adams u Washingtonu koji je mirovao hiljadama godina.

Vulkan se smatra 'velikom prijetnjom' zbog svoje sposobnosti da pokrene klizišta, lavine krhotina i mulj koji se može kretati brzinom do 80 kilometara na sat niz padinu, što bi ugrozilo hiljade ljudi.

U regiji se obično događaju potresi jednom svake tri godine, ali US Geological Survey (USGS) je u septembru otkrio šest, koji su bili u rasponu od 0,9 do 2,0 magnitude.

Iako su bile vrlo slabe, prethodne studije sugerirale su da rojevi malih potresa mogu prethoditi vulkanskoj erupciji, piše Daily Mail.

Šest potresa uznemirilo naučnike

Potresi u blizini planine Adams obično se događaju samo jednom svake dvije do tri godine, a ovo je najveći broj potresa koji se dogodio u jednom mjesecu otkako su naučnici 1982. godine počeli bilježiti potrese na ovom području.

Svih šest potresa zabilježeno je na seizmičkoj postaji 11 kilometara jugozapadno od vrha Mount Adams, koja se nalazi na jugozapadu u nacionalnoj šumi Gifford Pinchot, te na drugim postajama mnogo dalje od vulkana.

Naučnici iz Cascades Volcano Observatory (CVO) i Pacific Northwest Seismic Network (PNSN) planiraju instalirati niz privremenih seizmičkih postaja oko planine Adams kako bi istražili veličinu, lokaciju i dubinu potresa, prema USGS-u.

'Ovo će poboljšati našu sposobnost lociranja manjih potresa s većom sigurnošću i pomoći u razumijevanju uzroka tih potresa. Rezultati naših nalaza odredit će jesu li potrebne dodatne radnje', napisali su zvaničnici USGS-a u izjavi.

U nekim slučajevima potresi u blizini vulkana mogu izazvati erupcije.

Premali za erupciju, ali...

Ali to se događa samo ako je potres velik (veći od magnitude 6) i vulkan je već spreman za erupciju.

Kada su ti uvjeti ispunjeni, potres bi mogao uzrokovati izlazak otopljenih plinova iz magme slično kao kod protresene boce soda, što povećava pritisak unutar vulkana i može dovesti do erupcije.

Ali ovih šest potresa bili su premali da bi izazvali erupciju.

A USGS je rekao da nema neposredne prijetnje od erupcije.

Stoga ovaj porast seizmičke aktivnosti nije znak da će Mount Adams eksplodirati, izjavili su dužnosnici USGS-a.

Planina Adams nastala je prije otprilike 520.000 godina. Nalazi se otprilike 130 kilometara sjeveroistočno od Vancouvera, Washington i Portlanda, Oregon.

Iako se Mount Adams smatra vulkanom 'visoke prijetnje', nije eruptirao hiljadama godina.

Naučnici su procijenili da se njegova najnovija erupcija dogodila prije negdje između 3800 i 7600 godina.

I tokom svoje historije, Mount Adams je uglavnom proizvodio efuzivne erupcije, koje se razlikuju od eksplozivnih erupcija po tome što ne šalju lavu, plin i pepeo u nebo, već stvaraju spore tokove lave koji puze niz stijene vulkana.

Ali najveća prijetnja ljudima koji žive u blizini ovog vulkana nije erupcija.

To su zapravo lavine, klizišta i lahari, ili muljeviti tokovi kamenja, pepela i leda koji 'naviru nizvodno poput brzog tekućeg betona' i mogu se pojaviti tokom eruptivnih ili neeruptivnih razdoblja, prema USGS-u.

'Vrh prekriven ledom skriva velike količine hidrotermalno oslabljenog kamenja, a buduća klizišta ove oslabljene stijene mogla bi generirati daleko prevaljene lahare', napisali su dužnosnici USGS-a.

Nove, privremene stanice za praćenje omogućit će znanstvenicima da prikupe više podataka o seizmičkoj aktivnosti ispod planine Adams, što će im pomoći da otkriju manje potrese i bolje razumiju što je uzrokovalo nedavni porast aktivnosti.

'Rezultati naših nalaza odredit će jesu li potrebne dodatne radnje', izjavili su zvaničnici USGS-a.