kandidat za predsjednike

Rasim Ljajić objavio strašne podatke o dugu FK Partizan. “Odgodite Skupštinu, neću da budem engleska kraljica”

Situacija u Fudbalskom klubu Partizan je vjerovatno najgora u historiji, o čemu svjedoče riječi kandidata za novog predsjednika beogradskog kluba Rasima Ljajića.

Uoči sjednicve Skupštine kluba u petak, Ljajić je za Kurir pričao o aktuelnom stanju u klubu iz Humske koja je, najblaže rečeno, alarmantna

"Jedino mi je jasnije zašto ljudi ne prihvataju da se angažiraju za rukovodeće pozicije u FK Partizan. Naime, stanje je mnogo teže nego što sam mogao i da pretpostavim.

Moja ljubav prema Partizanu i fudbalu uopće možda jeste iracionalna, ali sam se trudio da u javnim poslovima budem uvijek sa dvije noge na zemlji i krajnje pragmatičan. A to znači da sam spreman da se upustim u ovu avanturu samo pod određenim uslovima", kaže poznati političar iz Srbije.

Jedan od uslova je, kako kaže, odlaganje predstojeće, dugo najavljivane Skupštine.

"Kao prvo, da se odgodi Skupština koja je zakazana za 11. oktobar, a kao drugo, da se nova uprava bira po novom statutu, jer je ovaj stari potpuno anahron i u startu uvodi dvovlašće u funkcioniranju kluba.

Tako je po sadašnjem normativnom aktu predsjednik kluba engleska kraljica, bez ikakvih ovlaštenja, a generalni direktor je faktički premijer sa svim operativnim kapacitetima. Možda ja ne izgledam suviše pametno, ali da se baš kopčam otpozadi, glupo je i pomisliti", kaže Ljajić.

Ljajić kaže da su obaveze kluba do današnjeg dana ogromne.

"Nisam vidio nikakve papire, ali po onome što sam čuo, ukupan dug Partizana je oko 60 miliona eura, a da bi prošli monitoring UEFA (Evropska fudbalska federacija), potrebno je najmanje pet miliona, a do kraja godine još pet miliona eura", rekao je on.

Samo odlasci aktuelnih čelnika, predsjednika Milorada Vučelića i direktora Miloša Vazure sa čela kluba, neće riješiti nagomilane probleme, smatra Ljajić.