Životni stil

Italijanski specijalitet sa sirom i biberom: Jede se za doručak, ručak i večeru

Farinata, vrlo jednostavno jelo za pripremu, vrsta je debele palačinke napravljene od brašna od slanutka. Iako nosi različite nazive, radi se o rustikalnom jelu odličnog okusa. Možete je jesti samostalno ili kao dodatak obroku. Ovaj recept svakako zaslužuje da ga isprobate jer je zdravija zamjena za hljeb.

Sastojci:

120 grama brašna slanutka
235 ml vode
3 kašike maslinovog ulja
½ kašičice soli
Naribani sir (Pecorino Romano)
Svježi biber

Upute:

U manjoj posudi pomiješajte brašno, vodu, kašiku maslinovog ulja i so. Prekrijte i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta kako bi brašno uspjelo apsorbirati vodu.
Stavite u smjesu u tavu koja može u pećnicu, a nju prethodno zagrijte na 230 stepeni i pecite 5 minuta.

Pažljivo izvadite tavu van i upalite samo gornji grijač te premažite smjesu maslinovim uljem. Vratite u pećnicu i pecite 6-10 minuta.

Izvadite iz pećnice i ukrasite biberom i sirom, te ostavite da se hladi 5 minuta.
Prebacite na posudu za posluživanje, narežite i poslužite toplo.