rasplamsao sukob

Sedmi oktobar je upisan u historiju: Izrael obilježio prvu godišnjicu Hamasovog razornog napada

Izrael je u ponedjeljak obilježio prvu godišnjicu razornog napada Hamasa izazivajući rat koji je doveo do protesta širom svijeta, riskirajući rasplamsavanje daleko šireg sukoba na Bliskom istoku.

Ceremonije i protest u Jerusalemu i na jugu Izraela trebali su početi oko 06.29 ujutro po lokalnom vremenu, kada su borci predvođeni Hamasom lansirali rakete na Izrael na početku napada 7. oktobra prošle godine.

Ubili su oko 1.200 ljudi i odveli oko 250 talaca u Gazu, sudeći po izraelskim podacima.

Snage sigurnosti u visokoj su pripravnosti širom zemlje u ponedjeljak, saopćile su vojska i policija, očekujući moguće palestinske napade planirane za godišnjicu napada od 7. oktobra 2023., kada je počelo najteže krvoproliće u dcenijama dugom izraelsko-palestinskom sukobu.

Napad Hamasa na izraelske zajednice oko Gaze i nemilosrdna kampanja Izraela kao odgovor destabilizirali su Bliski istok, dok su obimi uništavanja i razaranja užasnuli ljude širom svijeta.

Izvan Izraela očekuju se demonstracije širom svijeta protiv njegove ofanzive u Pojasu Gaze koja je opustošila gusto naseljenu priobalnu enklavu, i u kojoj je ubijeno skoro 42.000 ljudi, tvrde palestinske zdravstvene službe, i raselila je većinu od 2,3 miliona stanovništva palestinske enklave, sofisticiranom vojskom, prenosi Reuters.