izraleska okupacija

Palestinska porodica Al Husseine mir našla u Novom Pazaru: Zapadna obala kao zatvor, obilježen terorom i mučenjem

Novi Pazar od početka izraelske agresije 7. oktobra prošle godine, novi je dom za nekoliko palestinskih porodica koje su tu sklonište i mir pronašle nakon višegodišnjih patnji.

Jedna od njih je i porodica Al Husseine, palestinska porodica sa Zapadne obale koja je posljednja tri mjeseca utočište pronašla u tom gradu regije Sandžak u Srbiji.

Ahmed Al Husseine, supruga i tri sina, pronašli su mir u Novom Pazaru nakon godina patnje na Zapadnoj obali.

Situacija alarmantna

“Rat u Gazi i na Zapadnoj obali započeo je zbog Kudsa (Jerusalem, op.a.), a situacija je alarmantna.

Palestinski narod na Zapadnoj obali nema nikakva prava. Život tamo je poput života u jednom velikom zatvoru, obilježen stalnim terorom i mučenjem.

Tako je nama bilo. Uporedio bih Zapadnu obalu sa zatvorom, samo što je to jedan veći zatvor, uz stalne upade u domove, mučenja i odvođenja mojih sunarodnika.

Moji roditelji su izbjegli u Jordan. Moja porodica je jedna od najstarijih i najuglednijih u Jerusalemu i okupiranoj Zapadnoj obali. Mnogi moji rođaci su politički zatvorenici.

Mimo svih zakona i bez ikakvih dokaza životi im prolaze u zatočeništvu.

Moj amidža koji je preminuo, jedan je od najpoznatijih palestinskih zatvorenika. Proveo je 32 godine u izraelskom zatvoru.

Većina članova moje familije poznata je po svom otporu izraelskoj okupaciji. Mnogi od njih su proveli godine u zatvorima”, rekao je Ahmed Al Husseine.

Kaže da nema informacija o porodičnoj kući i da se sa prijateljima na Zapadnoj obali rijetko čuje zbog brojnih poteškoća sa kojima se tamo suočavaju.

Sve stalno u prekidu

“Ili nema struje ili nema interneta, sve je stalno u prekidu.

Avioni su iznad njih, a u domovima stalni upadi izraelske vojske, sve se kontroliše, tako da se rijetko čujem sa prijateljima.

Srcem i dovama smo uz našu braću i sestre. Supruga, djeca i ja stalno smo uz televizor i sa mukom pratimo novosti. Od moja tri sina jedan ima poteškoće u razvoju, to me drži ovdje.

Radije bih birao da budem tamo i da doprinesem oslobađanju naše zemlje od okupacije.

Cijelom svetu narod Palestine pokazuje svoj sabur. Mi znamo zašto smo strpljivi. Strpljivi smo jer vjerujemo u našu pobjedu, jer vjerujemo u Allaha i njegove riječi.

Cijeli svijet da stane na stranu Izraela, i neka je ta podrška do neba velika, mi smo strpljivi jer znamo da je iznad te njihove podrške naš Gospodar koji će nam dati da iz ovoga izađemo slobodni i kao pobjednici.

A boli nas sve, boli nas i osjećamo se izdano od strane arapskog svijeta i muslimana koji nijemo posmatraju ubijanje naše djece, starih očeva i majki”, naglasio je Ahmed.

On i njegova porodica posljednja tri mjeseca borave u Novom Pazaru, gde se osjećaju koliko-toliko spokojni.

Grad pun prijatnih iznenađenja

"Novi Pazar je kao naša kuća. Grad je pun prijatnih iznenađenja i narod je bratski nastrojen.

Istinski saosjećaju sa narodom Palestine. Moja djeca osjećaju tu ljubav i toplinu. Pohađaju školu i doživljavaju ljubaznost svojih vršnjaka, što je dokaz da su ovdje djeca od svojih djedova i očeva naučena da saosjećaju.

Ovdje je ljudima iman u srcima. To se osjeća i vidi kod ljudi, sve ih krasi i sadaka koju daju i namaz koji obavljaju. Ovdje smo prihvaćeni, osjećamo se kao kod svoje kuće”, ističe Ahmed.

U Novom Pazaru pomoć im dolazi sa svih strana.

Žele što prije da pokrenu svoj posao, kako ne bi zavisili od drugih ljudi, iako su svima zahvalni za nesebičnu podršku i pomoć.

“Zahvalni smo Allahu dž.š. što nas je put doveo do Novog Pazara. Mi sa ovim divnim ljudima želimo da kroz hranu prenesemo kulturu Palestine, sabur i prkos palestinskog naroda.

Želja nam je da u Novom Pazaru imamo svoj objekt u kom bi smo ponudili palestinske slane i slatke delikatese. Ja sam u Jerusalemu bio profesionalni fudbaler sve do teške povrede.

Novi Pazar je fudbalska sredina pa možda i tu ima mjesta za mene, u nekoj školi fudbala da svoja znanja prenesem mališanima.

Ekonomski nezavisni

Želja nam je da ekonomski budemo nezavisni, da i mi pomažemo onima koji su u potrebi, kako to čine i građani Novog Pazara”, naveo je Ahmed.

Iako je pronašla mir u Novom Pazaru, porodica Al Husseine i dalje mašta o povratku u oslobođenu Palestinu.

Njihov cilj je da se jednog dana vrate u domovinu, kada bude oslobođena i kada budu mogli da žive u miru i slobodi.

Do tada, nastavit će da prate situaciju u Palestini i podržavaju svoj narod na svaki mogući način.

“Jednog dana ćemo opet klanjati u Al-Aksi, bez ograničenja i uperenih puški.

Svi zajedno u safovima koji će biti nepregledni. Moja porodica, moji sunarodnici i svi Novopazarci koji to tako žele, žele slobodnu Palestinu i prestanak patnje njihove braće i sestara”, kazao je Ahmed.

Njegova supruga, Neda al Negare, nedavno je u centru Novog Pazara organizovala bazar na kom je zajednici ponudila tradicionalne palestinske slane i slatke delikatese s ciljem zbližavanja i ekonomskog osnaživanja svoje porodice.