marilyn monroe

Dokumentarna serija o holivudskoj divi: Do svjetske slave uzdignuli su je mafijaši

Kako je Marilyn Monroe postala jedan od najvećih seks-simbola u historiji? Šta je navelo sramežljivu djevojku iz Kalifornije, koja nije bila posebno talentirana, da postane neodoljivo privlačna platinasta plavuša i globalna zvijezda? Kako je postala legendarna ljepotica, sposobna naći ravnotežu između nevinosti i putene senzualnosti - žena koja i danas očarava publiku? Kako je to postigla i koju je cijenu platila za to?

Na sva ta pitanja odgovaraju autori trodijelne dokumentarne serije "Marilyn Monroe, slavna pod svaku cijenu".

Serija reditelja Iana Ayresa detaljno prikazuje i analizira intimni psihološki profil Norme Jean Baker u razgovorima sa psiholozima i bliskim ljudima koji nikad dosad nisu govorili za medije.

Serija koja je premijeru imala 2022. godine i dobila sjajne ocjene kritičara, rezultat je desetogodišnjeg istraživanja, a razotkriva mit o Marilyn te daje novi uvid u njezino djetinjstvo i ono što ju je doista pokretalo. Marilyn je čvrsto odlučila da će uspjeti pod svaku cijenu - čak i pod cijenu života - kako bi ispunila prazninu koju je osjećala zbog toga što su je roditelji odbacili.

Na njezinom putu prema uspjehu ključna je bila pomoć iz svijeta organiziranog kriminala, s kojim je bila u kompliciranom odnosu. Mogla se osloniti i na nekoliko mentora - učiteljicu glume Natashu Lytess, agenta Johnnyja Hydea, osnivače Actors Studija Leeja i Paulu Strasberg te mnoge producente, kao što su Joseph Schenck, Spyros Skouras i Stanley Rubin. Marilyn još nije otkrila sve svoje tajne, i do danas je umnogome ostala misterija.