IZVJEŠTAJ UNIVERZITETA BROWN

SAD pružio 17,9 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu od početka napada u Gazi

Univerzitet Brown objavilo je izvještaj o američkoj vojnoj pomoći Izraelu od početka genocida u Gazi

Američka administracija osigurala je 17,9 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu nakon što je 7. oktobra 2023. započeo napad u blokiranom Pojasu Gaze, što je uzrokovalo porast sukoba na Bliskom istoku.

Univerzitet Brown objavilo je izvještaj o američkoj vojnoj pomoći Izraelu od početka napada u Gazi.

Navedeno je da je SAD od 7. oktobra 2023. osigurao 17,9 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu, što je najveća bespovratna pomoć Tel Avivu u godinu dana.

Većinu pomoći koju je SAD pružio čine artiljerijske granate, otprilike jedna tona probojnih i navođenih projektila koji se koriste u vazdušnim udarima.

Vojna pomoć Washingtona također uključuje grant od četiri milijarde dolara za sisteme protivvazdušne odbrane Izraela, kao što je "Gvozdena kupola".

U izvještaju se navodi da, za razliku od javne vojne pomoći koju su Sjedinjene Američke Države pružile Ukrajini, nije podijelio sve detalje o tome kakvu je vojnu pomoć pružio Izraelu od 7. oktobra.

Istaknuto je da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena birokratskim manevrima pokušala da sakrije tačan iznos i vrste pomoći koju je pružila Izraelu.

Osim toga, SAD je potrošio 4,86 ​​milijardi dolara na "vojne operacije" na Bliskom istoku, posebno na one protiv Huta u Jemenu nakon 7. oktobra.

Navodi se da je država kojoj je SAD do sada pružio najviše vojne pomoći Izrael.

U izvještaju se nalazi i podatak da je SAD pružio 251 milijardu dolara vojne pomoći Izraelu od 1959. godine.

Američka administracija pruža vojnu pomoć Izraelu redovno svake godine od 1999. godine. Ova vojna pomoć, koja je 1999. iznosila 2,7 milijardi dolara, povećana je na 3,8 milijardi dolara 2019. godine.