loše politike

NiP je, pored SDA, možda i najveći gubitnik izbora u Sarajevu. Ostat će bez značajanog broja vijećnika

Prema trenutnim rezultatima - i preliminarnim i onim stranačkim - NiP je jedan od najvećih gubitnika u Kantonu Sarajevo.

Iako je Trojka izdominirala kada su u pitanju načelnička mjesta, sam NiP je dožiovio značajan pad kada su u pitanju općinska vijeća.

Prema trenutnim procjenama, NiP će izgubiti minimalno 15 vijećnika u općinskim vijećima u Kantonu Sarajevo, što je ogroman broj za stranku koja je nastala u Sarajevu kao protuteža SDA-u koja je faktički zbrisana iz urbanog dijela glavnog grada.

Prema trenutnim podacima CIK-a, NiP je tek četvrta stranka u Općini Centar i to iza Naše stranke, SDP-a, pa i iza SDA.

Na prošlim lokalnim izborima NiP je bio ubjedljivo prva stranka u Centru - matičnoj općini predsjednika Elmedina Konakovića.

Kako sada stvari stoje, NiP će u Centru imati upola manji broj vijećnika, odnosno četiri.

Upravo je u ovoj općini NiP-ova lokalna organizacija koju vodi Jasmin Ademović vodila najčudniju politiku, odvajajući se od Trojke a priklanjajući se SDA-u u borbi protiv Srđana Mandića. Broj glasova koje je Mandić sad osvojio govori da su građani prepoznali katastrofalnu lokalni politiku NiP-a i glasom za Mandića udarili su šamar Ademoviću i NiP-u.

U Starom Gradu će NiP imati dosta manji pad, ali ipak pad i procjene su da će izgubiti jednog vijećnika.

Ogroman pad, međutim, NiP bilježi u Novom Sarajevu. I tu je ova stranka na prošlim lokalnim izborima bila prva. Sad je, prema preliminarnim rezultatima peta. Imali su devet zastupnika, sad će vjerovatno imati četiri ili pet.

Blaži pad je zabilježen u Novom Gradu. Tu je NiP bio druga stranka po jačini sa devet vijećnika, a sad će ostati bez dva ili tri.

U Vogošći je NiP imao 6 mandata kao druga strana u Općinskom vijeću, dok će sad imati upola manje - vjerovatno tri.

Vjerovatno zahvaljujući načelniku Nerminu Muzuru, NiP je uspio popraviti rezultat na Ilidži gdje su sad prva stranka, a bili su druga po broju glasova, a izjednačeni sa SDA s 11 vijećnika.

Listu NiP-a vukao je i Amar Dovadžija u Iljašu koji je pobijedio za načelnika.

S druge strane, SDP bilježi veliki rast u Sarajevu vjerovatno zahvaljući svojim ministrima u Vladi KS, prije svega Adnanu Šteti i Kenanu Magodi koji su bili izuzetno vidljivi i konkretni u svom radu. Naša stranka, također bilježi određeni rast.

Rezultati dakle ukazuju da je NiP u Sarajevu vodio loše politike i provodio ih na pogrešan način. Kadrovi NiP-a u KS, uz Ademovića, uglavnom su bili vezani za ispade i skandala koji su kompletnoj stranci nanosili štetu. Tu su prije svega najodgovorniji Elvedin Okerić koji je i predsjednik Kantonalne organizacije, a uz njega su bijes javnosti izazivali i ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović.