otkriće mikroRNA

Victor Ambros i Gary Ruvkun dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Naučnici Victor Ambros i Gary Ruvkun osvojili su Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 2024. za otkriće mikroRNA i njene uloge u regulaciji gena, objavilo je u ponedjeljak tijelo koje dodjeljuje nagradu.

Dobitnike nagrade za medicinu bira Nobelova skupština švedskog medicinskog Univerziteta Karolinska i dobijaju iznos nagrade od 11 milona švedskih kruna (1,1 milion dolara).

Kao i svake godine, nagrada za medicinu prva je u nizu Nobelovih nagrada, vjerovatno najprestižnijih nagrada u nauci, književnosti i humanitarnim nastojanjima, a preostalih pet bit će predstavljeno u nadolazećim danima.

Stvorene u oporuci švedskog izumitelja dinamita i poslovnog čovjeka Alfreda Nobela, nagrade se dodjeljuju za otkrića u nauci, književnosti i miru od 1901. godine, dok je ekonomija kasniji dodatak.

Različite institucije dodjeljuju nagrade u raznim područjima, a nagrada za mir jedina se dodjeljuje u Oslu, a ne u Stockholmu, vjerovatno kao rezultat političke unije koja je postojala između dvije nordijske zemlje kada je Nobel napisao svoju oporuku.

Prošlogodišnju nagradu za medicinu dobili su Katalin Kariko, mađarska naučnica, i njen američki kolega Drew Weissman, za otkrića koja su otvorila put vakcinama protiv COVID-19 koja su pomogla u suzbijanju pandemije.

Dosadašnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu uključuju brojne poznate istraživače poput Ivana Pavlova 1904., najpoznatijeg po svojim eksperimentima o ponašanju pasa, i Alexandera Fleminga, koji je 1945. podijelio nagradu za otkriće penicilina.

Prožete tradicijom, nagrade za nauku, književnost i ekonomiju dodjeljuju se laureatima na svečanosti 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, nakon čega slijedi raskošan banket u gradskoj vijećnici Stockholma. Odvojene svečanosti odvijaju se za dobitnika nagrade za mir u Oslu istog dana, prenosi Reuters.