istraživanje otkrilo

Pronašli su kamen star 2 milijarde godina. Problem je nastao kad su u njemu otkrili živa bića

U Južnoafričkoj Republici otkriveno je kamenje staro oko 2 milijarde godina - i ako njegova poodmakla starost nije bila dovoljna da vas obori, također je dom džepovima mikroba koji su još uvijek živi i bujaju.

Budući da postoje eonima, ovo su najstariji primjeri živih mikroba ikada pronađeni u drevnim stijenama.

“Nismo znali jesu li stijene stare 2 milijarde godina naseljive. Do sada je najstariji geološki sloj u kojem su pronađeni živi mikroorganizmi bio 100 miliona godina star talog ispod oceanskog dna, tako da je ovo vrlo uzbudljivo otkriće," Yohey Suzuki sa Sveučilišta u Tokiju, glavni autor studija koja predstavlja novo otkriće, stoji u saopćenju.

"Proučavanjem DNK i genoma mikroba poput ovih, možda ćemo moći razumjeti evoluciju vrlo ranog života na Zemlji."

IFLS piše da su mikrobi pronađeni unutar zapečaćene pukotine u drevnoj stijeni, koja je iskopana iz Bushveld Magmatskog kompleksa u Južnoj Africi – stjenovitog prodora koji je nastao kada se magma polako hladila ispod Zemljine površine. Ogromni kompleks pokriva područje otprilike veličine Irske i sadrži neka od najbogatijih nalazišta rude na Zemlji, uključujući oko 70 posto svjetski iskopane platine. Ostao je relativno nepromijenjen od svog nastanka, pružajući savršene uvjete u kojima drevni mikrobni život može preživjeti.

Takvi organizmi, koji žive daleko ispod Zemljine površine, razvijaju se nevjerovatno sporo i imaju izuzetno spor metabolizam, što znači da mogu opstati u magmatskim stijenama tokom geoloških vremenskih skala - do 2 milijarde godina, kako je pokazalo najnovije istraživanje.

Uz pomoć Međunarodnog kontinentalnog znanstvenog programa bušenja, istraživači su izbušili 15 metara ispod zemlje kako bi izvadili 30 centimetara dug uzorak kamene jezgre. Nakon detaljnijeg pregleda, tim je pronašao žive mikrobne stanice čvrsto zbijene u pukotinama unutar stijene, izolirane od vanjskog okoliša prazninama ispunjenim glinom.

Kako bi potvrdili da su mikrobi izvorni za uzorak stijene i da nisu kontaminanti iz procesa bušenja ili ispitivanja, obojili su DNK mikroba i upotrijebili infracrvenu spektroskopiju da pogledaju proteine ​​unutar njih, kao i one u okolnoj glini – tehnika koju su uveli još 2020. To im je omogućilo da utvrde da su arhaični organizmi živi i da nisu kontaminirani.

Budući da su najstariji živući mikrobi ikada otkriveni u uzorcima stijena, implikacije njihova otkrića su dalekosežne – potencijalno čak i do Crvenog planeta.

"Jako sam zainteresiran za postojanje podzemnih mikroba ne samo na Zemlji, već i za potencijal da ih pronađem na drugim planetima", rekao je Suzuki.

Dok je marsovsko kamenje općenito mnogo starije, "NASA-in marsovski rover Perseverance trenutno treba vratiti kamenje koje je slične starosti onima koje smo koristili u ovoj studiji. Pronalaženje mikrobnog života u uzorcima sa Zemlje od prije 2 milijarde godina i mogućnost točne potvrde njihove autentičnosti čini me uzbuđenim zbog onoga što bismo sada mogli pronaći u uzorcima s Marsa.”

Studija je objavljena u časopisu Microbial Ecology.

Ispravak (7/10/24): prethodna verzija ovog članka pogrešno je izjavila u posljednjem odlomku da marsovsko kamenje može biti "staro od 20 do 30 milijardi godina". To je bila numerička pogreška koja je u međuvremenu uklonjena.