svi su dobili šamar

Svi pričaju da su zadovoljni rezultatima izbora. Ali, realnost je drugačija: Niko nema razloga za slavlje

Dok se prebrojavaju posljednji glasački listići, stranke već sumiraju svoje rezultate i prema onome što su partijske glavešine izjavile - svi su zadovoljni.

No, kada se dublje analiziraju rezultati - niko nije zadovoljan.

Krenimo redom.

SDA faktički pobjednička stranka u FBiH po broju načelnika. Čak su uspjeli dobiti neke utvrde SDP-a poput Gračanice, Maglaja ili Ključa, kao i Gradačca - rodnog grada osuđenog zatvorenika Fadila Novalića.

No, SDA-u je očajnički trebala neka pobjeda u glavnom gradu BiH u Sarajevu. I tu nisu napravili nikakav pomak. Čak šta više - tzv. nove snage Bakira Izetbegovića koje vodi Faruk Kapidžić zaslužne su za historijski debakl ove stranke u Sarajevu. SDA nema niti jednog načelnika u gradskim općinama, a u Kantonu su čak izgubili jednog. Onog u Ilijašu. Tako se moraju zadovoljiti s pobjedama u Vogošći, Hadžićima, a diče se pobjedom pritvorenika Ibre Berila u Trnovu.

Iako su napravili određeni pomak u općinskim vijećima, to se u suštini ne može tako tumačiti jer se radi o vraćanju na staro, nakon što se ova stranka suočila sa ogromnim odljevom kadrova.

NiP-u je također trebala potvrda u Sarajevu. Nisu je dobili. Zbog grešaka lokalaca poput Jasmina Ademovića i Elvedina Okerića, birači su kaznili ovu stranku i zadali joj ogroman udarac u glavnom gradu. S druge strane, NiP je dobio Ilijaš, zadržao Ilidžu i ostao na istoj poziciji van Sarajeva.

SDP je napravio sjajan rezultat u Sarajevu. Osim što su uspjeli izgurati Srđana Mandića (kandidata NS-a i SDP-a) za načelnika Centra, mandat je potvrdio Irfan Čengić u Starom Gradu, a dobili su Benjaminu Karić kao načelnicu Novog Sarajeva. Također, SDP nikad nije bio bliži preuzimanju Vogošće, tradicionalne utvrde SDA.

Isto tako, SDP je dobio Bugojno, što je bila SDA-ova utvrda, kao i Donji Vakuf. Ponovili su svoj sjajni rezultat u Tuzli gdje imaju gradonačelnika Zijada Lugavića, koji je naslijedio Jasmina Imamovića, dugogodišnjeg suverenog vladara slobodarskog grada.

Ali, SDP je izgubio neke važne općine koje smo već naveli da ih je preuzela SDA.

Naša stranka je sjajno prošla u Sarajevu. Posebno u Centru. Značajan rezultat napravili su i u Tuzli, no van toga - blijedo.

SBiH je ponovio svoj rezultat u Novom Gradu u Sarajevu. To je bilo očekivano s obziro, na to da Semir Efendić nije imao dovoljno dobrog protukandidata. No, pobjeda je izostala u Novom Sarajevu, gdje je kandidat Muamer Bandić bio ubjeđen da će pobijediti. Rasli su i u ostalim općinskim vijećima u KS, rezultatima van glavnog grada se ne mogu baš pohvaliti.

DF-a nema nigdje. Iako je predsjednik stranke Željko Komšić govorio o nekom rastu od 30 posto, na njegovom kiselom licu sinoć se moglo vidjeti da nije zadovoljan. Do koljena je potučen njegov kandidat za sarajevsku Općinu Centar, a van Sarajeva teško da može igdje biti faktor.

HDZ je dobio ono što je očekivao da će dobiti. No, Žepče i Vareš jako bole HDZ, jer se osjetio poraz zbog raskola koji je nastao nezdovoljstvom politike Dragana Čovića.

SNSD može biti zadovoljan ukupnim brojem glasova. Kao što je i sam Milorad Dodik rekao: podrška ovoj stranci raste po broju glasova. No, problem je nešto drugo. Dodik opet nije uspio osvojiti Banju Luku, Bijeljinu, izgubio je Pale… Banja Luka i Bijeljina su ekonomski centri RS i značajni privredni pokretači u kojima se obrće ogroman novac. A Dodik tu ne može kontrolirati sve procese.

Pale su s druge strane straško mjesto, za koje se Dodik nadao da će ga zadržati. Nije uspio.

Dakle, rezultati izbora pokazali su da velike teme ne moraju presudi na lokalnim izborima gdje se glasači vode drugačijom logikom.