pritisak na rusiju

EU u nacrtu zaključaka predstojećeg samita podržava Ukrajinu i Moldaviju, osuđuje poteze Gruzije

Evropska unija će nastaviti da snažno podržava Ukrajinu u borbi Kijeva protiv ruske invazije i da nudi podršku Moldaviji u evropskim integracijama, navodi se u nacrtu zaključaka samita zakazanog za iduću sedmicu.

U nacrtu, u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, upozorava se Gruzija da nedavni potezi, koje je preduzela Moskva kako bi ugušila opoziciju i ograničila prava LGBT zajednice, "ugrožavaju" put Tbilisija ka Evropskoj uniji.

Podrška Kijevu

U dokumentu, koji može biti izmijenjen prije samita 17. - 18. oktobra u Briselu, navodi se da EU nastavlja da pokazuje "nepokolebljivu posvećenost" u pružanju svih vrsta podrške Kijevu "koliko god je potrebno", uz mišljenje da "Rusija ne smije pobijediti".

Uz isticanje podrške miru koja se zasniva na principima Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava, EU naglašava da se "nijedna inicijativa u vezi sa Ukrajinom ne može preduzeti bez Ukrajine".

U nacrtu se poziva i na "brzo jačanje vojne podrške i ubrzanje vojne isporuke", sa naglaskom na sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i rakete.

EU pozdravlja obavezu koju je u junu Grupa sedam industrijalizovanih zemalja (G7) preuzela da Ukrajini do kraja godine obezbijedi oko 45 milijardi eura korištenjem prihoda od zamrznute ruske imovine u inostranstvu, navodi se u nacrtu.

Ističe se i da EU poziva na "punu i efikasnu primjenu" sankcija Rusiji i na dodatne kaznene mjere za suzbijanje njihovog zaobilaženja.

U dokumentu se izražava i "snažna podrška" Moldaviji na putu ka EU i "nepokolebljiva posvećenost" Brisela suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje.

Ključni izbori

Pred Moldavijom, koja je osigurala status kandidata u junu 2022. zajedno sa Ukrajinom i započela pregovore o pridruživanju u junu, su ključni predsjednički izbori i referendum o članstvu u EU 20. oktobra, a na meti je ruske kampanje dezinformacija kojom se pokušava spriječiti reizbor prozapadne predsjednice zemlje, Maie Sandu.

EU "osuđuje uporne pokušaje Rusije da koristi manipulaciju informacijama i uplitanje te tako potkopa demokratske izbore i izbor naroda Moldavije za prosperitetnu, stabilnu i mirnu evropsku budućnost", navodi se u nacrtu.

U slučaju Gruzije, Brisel će ponoviti "svoju ozbiljnu zabrinutost u vezi sa postupcima u Gruziji koji su u suprotnosti sa vrijednostima i principima na kojima se zasniva Evropska unija", navodi se u nacrtu, javlja RSE.

Vladajuća stranka Gruzijski san u ovoj godini je usvojila dva zakona koja su izazvala masovne proteste i oštre kritike Brisela i Washingtona.

Jedan od zakona je i zakon o "stranom utjecaju", koji se smatra sličnim zakonu o "stranom agentu" koji je prije nekoliko godina usvojila Rusija, a koji omogućava Kremlju da guši opoziciju i ograniči slobodu govora.

Bojkot parlamenta

Druga mjera je ona kojom se ograničavaju prava LGBT osoba u ime zaštite "tradicionalnih porodičnih vrijednosti".

Oba zakona su prošla uprkos tome što im se usprotivila predsjednica Salome Zurabishvili, čije su protivljenje poslanici Gruzijskog sna lako zaobišli usred bojkota parlamenta od strane opozicije.

Brisel "podsjeća da neokretanje sadašnjeg pravca djelovanja ugrožava put Gruzije prema EU, što de facto vodi ka zastoju", kaže se u nacrtu, te se poziva "Gruzija da usvoji demokratske, sveobuhvatne i održive reforme, u skladu sa ključnim principima evropske integracije".

Potvrđujući podršku EU želji gruzijskog naroda da se pridruži Uniji, u nacrtu se upozorava aktuelna gruzijska vlada da osigura da parlamentarni izbori, koji će se održati kasnije ovog mjeseca, "budu slobodni i pošteni".