TRAGEDIJA

Danas je Dan žalosti u BiH. Katastrofalne poplave odnijele su brojne živote, za mnogima se još traga

Danas je dan žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj hitnoj sjednici donijela Odluku kojom se 8. oktobar proglašava Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine zbog žrtava uslijed poplava i klizišta na području tog bosanskohercegovačkog entiteta.

„Odluka se donosi radi izražavanja saučešća i suosjećanja sa porodicama žrtava“, naveli su iz Vlade FBiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Službenim novinama Federacije BiH“.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo kvoruma za rad i odlučivanje za donošenje odluke o proglašenju 8. oktobra Danom žalosti u BiH.

„Za donošenje odluke bilo je sedam glasova, dok tri člana Vijeća ministara BiH nisu glasala“, saopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Prije toga Vlada RS proglasila je utorak Danom žalosti u tom bh. entitetu, povodom stradanja stanovništva na području FBiH u poplavama i klizištima.

"Na dan 8. oktobar, u RS će se na institucijama RS istaći zastave na pola koplja, otkazati kulturne manifestacije i prilagoditi sportske manifestacije datom trenutku", saopćeno je iz Vlade RS.

Zbog prirodne katastrofe koja je pogodila dijelove Bosne i Hercegovine pomoć stiže sa svih strana, a nakon što je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH.