HIRURG DAO ODGOVOR

Katastrofa za legendu Reala: ‘Pitanje je hoće li ikad biti onaj stari‘

Dr. Pablo Gelber, vodeći svjetski stručnjak za hirurgiju koljena, u razgovoru za špansku Marcu nije bio pretjerano optimističan oko vremena povratka Danija Carvajala na teren. Legenda Reala, tvrdi dr. Gelber, vratit će se nogometu tek za godinu dana, ali ne vjeruje kako će to biti na nivou na kojoj je bio prije povrede.

"Od svih faktora za povratak sportu, vrijeme od operacije je možda najmanje važno. To je nužan faktor, ali nipošto dovoljan. U ovom slučaju ne bih govorio o kraćem od 12 mjeseci oporavka… Mogućnost da se vrati u sport je prilično velika, no hoće li se vratiti na prethodni nivo ovisit će o obavljenoj operaciji. Postoje slučajevi da se krene s operacijom i vidi se da je povreda teža nego što se sumnjalo. Nažalost, kao ljudska bića ne možemo sve popraviti. Ne ulazeći u ovaj konkretan slučaj, rekao bih da postoji 50 - 60 posto vjerojatnosti da se igrač nakon ove povrede može vratiti tačno na prethodni nivo", kazao je dr. Gelber.

U posljednje vrijeme sve se više igrača buni zbog pretrpanog rasporeda i previše utakmica u sezoni, no povreda Carvajala nije posljedica toga.

"Logično je da ima više povreda jer više igramo. Riječ je o očitoj matematici. Ali kod ove konkretne povrede to je zbog izravnog mehanizma, odnosno udarca u koljeno koji se može dogoditi bilo kada tokom utakmice ili sezone", zaključio je.

Inače, nakon što je zbog povrede ligamenata koljena postalo jasno da Carvajalu slijedi duga pauza sa Santiago Bernabea su povukli gospodski potez i igraču koji je za Real odigrao 427 utakmica produžili ugovor koji mu je završavao u ljeto 2025. za još godinu dana.