katastrofalne poplave

Iz više mjesta na području Neretvice evakuirano stanovništvo

Spasioci i jutros tragaju za nestalim osobama na području Jablanice i Konjica. Dostavljaju se lijekovi i hrana stanovništvu na pogođenim područjima, i dalje je najteža najteža situacija na relaciji prema Ostrošcu i Buturović Polju, a cesta prema Doljanima i Sovićima je zatvorena i radi se na sanaciji odrona.

Na području općine Jablanica od jutros se na terenu nalazi 11 članova GSS-a, od kojih su 2 člana HGSS Mostar, 2 HGSS Čitluk, 1 HGSS Čapljina, 2 GSS Mostar i 4 GSS Jablanica, izvijestio je Operativni centar civilne zaštite HNŽ-a.

Pored navedenih ekipa, na terenu se nalaze i pripadnici spasilačkih ekipa iz drugih država koje se nalaze u mehanizmu međunarodne pomoći.

Prioritet spasilačkih ekipa je što brži pronalazak nestalih osoba te djelovanje na najkritičnijim tačkama pogođenog područja.

Sva teška mehanizacija je usmjerena na čišćenje magistralne i lokalnih cesta. Nastavljeno je probijanje nanosa na putevima kao i popravke na vodovodnoj, elektro i telefonskoj mreži. Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

Najteža situacija je i dalje na relaciji prema Ostrošcu i Buturović-Polju. Cesta prema Doljanima i Sovićima je i dalje zatvorena i radi se na sanaciji odrona.

Gradski štab Civilne zaštite grada Konjica mobilizirao je sve raspoložive resurse i vrše se aktivnosti 24 sata dnevno. Iz više naseljenih mjesta na području MZ Neretvica izvršena je evakuacija stanovništva. Mnoga naselja u MZ Neretvica i dalje su putnom komunikacijom odsječena od ostalih područja Konjica.

Također, još uvijek je mnogo naselja bez telefonskih i elektroveza. Na terenu su ekipe sa mehanizacijom koje rade na uspostavljanju cestovnog prometa. Osim toga, djeluju međunarodni spasilački timovi.

Tokom dana izvršena je evakuacija dvije osobe iz sela Dobričevići.

Redovno se vrši distribucija lijekova, hrane, odjeće, higijenskih i svih drugih neophodnih potrepština ugroženom stanovništvu.

Na području grada Mostara, u mjestu Drežnica i okolnim selima situacija je za sada pod kontrolom.