velika materijalna šteta

Eskalirali antivladini protesti u glavnom gradu Albanije: Povrijeđeno deset policajaca

FOTO: AA

Antivladin protest u organizaciji albanske opozicione Demokratske partije (PD) održan je u ponedjeljak u glavnom gradu Tirani.

Demonstranti su se okupili ispred ureda premijera prije nego što su marširali gradom, prolazeći pored ključnih lokacija kao što su Parlament, Ministarstvo unutrašnjih poslova, općina Tirana i sjedište Socijalističke partije.

Došlo je i do nasilja kada su demonstranti ispalili molotovljeve koktele i dimne bombe na zgradu Vlade.

Policija je upotrijebila suzavac da rastjera masu. Demonstranti su pričinili materijalnu štetu. Oštetili su ograde, autobuska stajališta, kante za smeće i zgrade ispred institucija.

Prema riječima lokalnih sigurnosnih zvaničnika, deset policajaca je povrijeđeno.

Veliki kontingent policajaca bio je raspoređen da kontrolira protest, što je dovelo do zatvaranja puteva u nekoliko dijelova grada.

Demonstracije su počele zbog zatvorske kazne izrečene poslaniku Demokratske partije Albanije (PD) Ervinu Salianjiju.

Salianji je optužen da je objavio tonski snimak nekih od rođaka tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Fatmira Xhafaja, koji ih povezuje s navodnom trgovinom narkoticima.

Viši sud u Tirani je 26. septembra 2024. potvrdio prethodnu sudsku presudu čime je Salianji pravosnažno zbog "davanja lažnog iskaza" osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

PD je odluku suda okarakterizirao "nepravednom i politički motiviranom", a poslanici iz redova ove stranke stupili su u proteste.