NESTALA PRIJE 17 GODINA

Osumnjičeni u slučaju Madeleine McCann oslobođen optužbi za niz nepovezanih seksualnih napada

Osumnjičeni u slučaju Madeleine McCann oslobođen je niza seksualnih napada u Portugalu, koji nisu povezani sa nestalom britanskom djevojčicom, piše Sky News.

Christian B negirao je tri silovanja i seksualno zlostavljanje dvije mlade djevojke dok je živio na obali Algarvea.

Tokom suđenja koje je počelo u februaru, glavna tužiteljica Ute Lindemann označila je njemačkog lutalica "sadističkim psihopatom" i pozvala sudiju da ga zatvori na 15 godina.

Također je rekla da je toliko opasan - s ranijim osuđivanjima za silovanje, seksualno zlostavljanje djece, krađu i prevaru - da bi nakon odsluženja kazne trebao biti zadržan u preventivnom pritvoru.

No, njegov advokat rekao je da mu se ove godine sudi za seksualne zločine samo zato što je bio osumnjičen za otmicu Madeleine , koja je nestala iz iznajmljenog apartmana svoje porodice u Portugalu 2007. godine.

U svom završnom govoru ove sedmice, advokat odbrane Friedrich Fulscher je rekao: „Ova priča će nas naučiti kakve strašne posljedice može imati kada istražni službenici javnog tužilaštva izgube potrebnu emocionalnu distancu od slučaja, a ovaj stav se pogubno kombinuje sa amaterske istrage policijskih organa."

Rekao je da Christian B nikada nije trebao biti optužen za seksualne zločine.

Obraćajući se direktno tužiocu, dodao je: „Vaša odluka (da gonite) bila bi drugačija da optuženi nije bio Christian B, čovjek kome takođe želite da pripišete djelo koje je privuklo pažnju svjetske javnosti i koje je ležala kao magla nad ovim procesima."

Christian B, koji se kretao između svoje rodne Njemačke i Portugala od 1990-ih do hapšenja i deportacije 2017. godine, glavni je osumnjičeni za Madeleinin nestanak prije sedam godina.

Hans Christian Wolters, njemački tužilac zadužen za istragu o Madeleine, ranije je rekao da vjeruje da je Christian B oteo trogodišnjakinju i da je ona mrtva.

Ali 47-godišnji osumnjičeni, koji trenutno služi sedmogodišnju kaznu za silovanje starije Amerikanke u Portugalu, nije optužen za Madeleine i negira bilo kakvu umiješanost u njen nestanak.

Sadašnje suđenje u Braunschweigu, u Donjoj Saksoniji, održavalo se s prekidima u proteklih osam mjeseci.

Glavna optužba protiv Christiana B bilo je silovanje irske radnice na odmoru Hazel Behan u njenoj sobi u ljetovalištu Praia da Rocha 2005. Ona se odrekla prava na anonimnost.

Gospođu Behan je nekoliko puta silovao i bičevao maskirani uljez koji je vitlao nožem, a to je imalo slična užasna obilježja silovanja zbog kojeg je Christian B sada u zatvoru, rekao je tužilac.

Ali njegov advokat je rekao da se opis napadača na gospođu Behan ne poklapa s opisom Christiana B, posebno znak nalik križu za koji je rekla da je vidjela na njegovoj desnoj butini, a za koji kaže da ga on nema.

Vjerovanje Behan da je Christian B njen napadač možda je proizašlo iz utjecaja medijskih izvještaja o njegovoj osudi za silovanje, rekao je Fulscher.

Optužio je dva glavna svjedoka optužbe, bivše prijatelje Helgea Buschinga i Manfreda Seyfertha, da su lagali o video kasetama za koje su tvrdili da su navodno vidjeli kako Cristian B siluje stariju ženu i djevojčicu od oko 14 godina u svom iznajmljenom domu u Portugalu. Video kasete nisu postojale, rekao je.

Christian B je takođe optužen da je zgrabio zapešće desetogodišnje devojčice i izložio joj se na plaži u Algarveu i masturbirao pred drugom devojkom tokom festivala u selu na brdu iznad obale.

Za pet seksualnih zločina se navodi da su počinjeni između 2000. i 2017. godine.

Pošto je ovo suđenje završeno, tužilaštvo u Braunšvajgu biće pod pritiskom da se ponovo fokusira na istragu o Madeleine i odluči da li da optuži Christiana B za njen nestanak.