INTEGRIRANI SENZORI

Pirelli i Bosch razvijaju gumu koja će prenositi podatke u stvarnom vremenu

Pirelli i Bosch potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju pametnih povezanih guma.

Cilj projekta je zajedničko stvaranje novih softverskih rješenja i funkcija vožnje zahvaljujući senzorima integriranim u gume.

Za vozače to znači veću kontrolu, udobnost i održivost, kao i poboljšanu dinamiku vožnje. Bosch i Pirelli dijele viziju dugoročnog rada i imaju namjeru zajedno istražiti poboljšanu računsku logiku signala guma kao potencijalni ulaz za poboljšane kontrolere dinamike vozila.

Pirelli Cyber ​​Tyre prvi je sistem na svijetu temeljen na gumama s integriranim senzorima koji prikupljaju podatke i prenose ih vozilu na obradu u stvarnom vremenu. Bosch je već razvio ESP aplikaciju posebno prilagođenu gumama Pirelli u početnom zajedničkom projektu s proizvođačem hiperautomobila Pagani Automobili.

Tehnologija "Pirelli Cyber ​​Tyre" na Pagani Utopia Roadsteru prenosi ključne informacije o gumama ESP kontrolnoj jedinici. To omogućuje optimalnu upotrebu individualnih svojstava i performansi guma, pružajući poboljšanu najveću kontrolu i prilagođene uvjete vožnje.

Kao globalni dobavljač tehnologije i usluga, Bosch doprinosi razvojnoj saradnji svojom ekspertizom hardvera i softvera na nivou sistema. Bosch je također vodeći u senzorskoj tehnologiji MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems) te razvija i proizvodi senzore pritiska u gumama koristeći standard "Bluetooth Low Energy" (BLE).

Spajanjem ove stručnosti s Pirellijevim tehnologijama uređaja za ugradnju u gumu, bit će moguće prikupiti, obraditi i prenijeti podatke o gumama u stvarnom vremenu kako bi se osigurali parametri za elektronički kontrolni sistem vozila, koristeći BLE s vrlo niskom potrošnjom energije.

Pirelli i Bosch sada namjeravaju iskoristiti Boschevu MEMS tehnologiju za primjenu u gumama.