najveća dostignuća

Dodijeljene Nobelove nagrade za fiziku: John J. Hopfield i Geoffrey E. Hinton dobitnici

Nobelovu nagradu za fiziku 2024. godine dobili su John J. Hopfield i Geoffrey E. Hinton.

Oni su nagrađeni za "temeljna otkrića i izume koji omogućavaju mašinsko učenje pomoću vještačkih neuronskih mreža", objavila je u utorak Kraljevska švedska akademija nauka.

Naveli su da je John Hopfield stvorio asocijativnu memoriju koja može pohraniti i rekonstruirati slike i druge vrste obrazaca u podacima.

“Geoffrey Hinton je izumio metodu koja može autonomno pronaći svojstva u podacima i tako obavljati zadatke kao što je identifikacija specifičnih elemenata na slikama", objavila je akademija.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti fiziologije ili medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896.).

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku se dodjeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.