INDUSTRIJA VIDEOIGRICA

Nintendo na meti bogatih arapskih ulagača

Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) priprema daljnje povećanje svojih ulagačkih udjela u Nintendu i drugim japanskim firmama iz industrije videoigara, izvijestio je Kyodo News. Princ Faisal bin Bandar bin Sultan Al Saud, potpredsjednik odjela za igre na sreću u državnom imovinskom fondu Saudijske Arabije, otkrio je te planove u intervjuu za Kyodo.

U razgovoru s japanskom novinskom agencijom, princ Faisal je istaknuo kako PIF-u nije prioritet ubrzavanje ovog procesa, već da će ulaganja biti ostvarena na "prijateljski način". U izvještaju nije detaljno pojašnjeno što tačno znači "prijateljski" pristup, ali može se pretpostaviti da je riječ o transparentnim i dugoročnim ulaganjima bez pokušaja preuzimanja potpune kontrole nad tim kompanijama.

Trenutno, PIF posjeduje 8,58% udjela u Nintendu, a također ima značajne investicije u drugim poznatim japanskim firmama iz industrije videoigara, kao što su Nexon, Capcom i Koei Tecmo.

Ovaj potez dio je šire strategije PIF-a za diverzifikaciju saudijskog gospodarstva, koje se historijski oslanja na naftnu industriju. Ulaganja u gaming industriju, kao i u druge tehnološke i zabavne sektore, dio su saudijske inicijative "Vision 2030", koja ima za cilj smanjiti ovisnost o nafti i modernizirati gospodarski sistem Saudijske Arabije.

Gaming industrija postaje sve atraktivnija za ulagače zbog eksponencijalnog rasta prihoda i globalnog dosega. Nintendo, kao jedna od vodećih svjetskih firmi za videoigre, predstavlja ključnog igrača na ovom tržištu. Osim Nintenda, PIF je već uložio u druge tehnološke gigante, uključujući Facebook (Meta), Google (Alphabet), Microsoft i Amazon.

Povećanje udjela u Nintendu može također označiti veću saradnju između Saudijske Arabije i Japana na području tehnologije, zabave i digitalne infrastrukture, čime Saudijska Arabija nastoji pozicionirati svoju ekonomiju kao jednog od vodećih inovatora u regiji.