o njima niko ne priča

‘Tri hrabra lava’: Ovo je priča o herojima iz Jablanice koji su spasili gotovo cijeli komšiluk

Zilhad Bajramović, Nermin Begović i Gera Japanac Edin

Poznati jablanički fotograf Dženad Džino podijelio je na društvenim mrežama jednu emotivnu priču o tri mladića koja su spasila gotovo cijeli komšiluk u Donjoj Jablanici.

Donju Jablanicu je u noći sa četvrtka na petak pogodila ogromna tragedija kada se velika masa iz kamenoloma sručila na ovo mjesto i tom prilikom usmrtila preko 20 mještana.

Određeni broj njih se uspio spasiti, a veliku ulogu u tome odigrala su tri mladića o kojima se jako malo zna.

"Da ostane zapisano. Jutros u Donjoj Jablanici sretnem prijatelja.. Vidim živ i zdrav. Na licu se vidi strah, tuga i bol.. Pozdravimo se, upitamo i stanem, ne znam šta da ga upitam a da mu ne nanesem neku bol i otežam situaciju. Znamo se čitav život iako je stariji od mene 10 i više godina.

Gledamo se i poče da mi priča.

Dženo, tu noć u 01:00 sam slušao silinu kiše koja je tad padala, nisam mogao zaspati sjedio sam na krevetu i ćutao. Oko 02:00 čuo sam kamenje koje ide kroz kanal pored kuće ali to se nekad i prije znalo desiti pa nisam obraćao pažnju puno na to. Nakon deset minuta začuo se ogroman tutanj. Pogledao sam kroz prozor sobe i vidio da čitavo brdo ide na našu kuću.. Od straha sam zavrištao. Potrčao prema drugom dijelu kuće i sa balkona vidim komšije koje izlaze iz kuće a u kojoj je već do pola blato, voda, drveće.. U tom trenutku sam pao u nesvijest, ne znam koliko sam ležao…

Budim se, vidim da ležim između kreveta i prozora.. Čujem zvuk lopate, podižem se ugledam brata kako lopatom gura zemlju, oko kuće mi se sve čini bijelo i pitam ga kad je pao snijeg. Govori mi vidiš da nema kuća oko nas.. Okrenuo sam se, pogledao i počeo povraćati.. Kad sam malo došao sebi počeli smo spašavati komšije…"

U tom trenutku je počeo plakati, a ja sam pokušao da suzdržim suze koliko sam mogao, navodi dalje Džino.

"Znaš li Dženo šta me najviše boli? Pitam ga 'Šta druže?' Niko ne spomenu Zilhu, konobara, momka koji je pred mojim očima spasio deset ljudi, trudnicu je on našao.. Zilho, Keno i Gera.

To su tri heroja za koje još nisam pročitao nigdje ništa. Od njih nećeš čuti ništa niti će ti pričati niti će pred kamere ali molim te da ovo napišeš da ljudi znaju za njih. Spasili su čitav komšiluk i sve ovdje uz ovih kuća", navodi Džino dalje u objavi.

"Iznad kuće stajala su tri čovjeka iz Donje Jablanice koja su slušajući naš razgovor potvrđivala sve što mi prijatelj govori i kroz plač hvalili ova tri hrabra lava kako ih samo nazvaše iz Donje Jablanice. To su ti Dženo naši lavovi: Zilhad Bajramović, Nermin Begović i Gera Japanac Edin.

Dragi moji momci, kapa vam do poda mada znam da ste samo radili onako kako su vas kući i odgajali a to je da se pomogne uvijek i vazda ko je u nevolji. Da ste živi i zdravi stotinu godina", napisao je Džino.