federalni zastupnik

Kajan: Upozoravao sam na potrebu dovršetka puta Ruište – Borci – Konjic – Sarajevo

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan postavio je pitanje „da li Vlada i Ministarstvo saobraćaja FBiH (odnosno resorno kantonalno ministarstvo) namjeravaju u skorije vrijeme pristupiti procesu završetka puta od Mostara ka Sarajevu pravcem Ruište - Karaula - Glavatičevo - Sarajevo?“.

Kajan navodi da je on još u decembru prošle godine upozoravao na potrebu dovršetka putne komunikacije od Mostara ka Sarajevu pravcem Ruište - Borci - Konjic - Sarajevo, no iz Ministarstva saobraćaja mu je odgovoreno da ta „cesta iziskuje znatna novčana sredstva da bi bila kompletirana“.

"Nažalost, važnosti ove putne komunikacije postali smo svjesno posebno nakon tragedije koja je pogodila sjeverni dio Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), i uz nenadoknadive ljudske živote, odsjekla južni dio od ostatka države. Spomenuta cesta je značajna i kao alternativni put za južni dio BiH, te predstavlja izuzetno bitnu putnu komunikaciju koja bi povezivala Hercegovačko-neretvanski i Kanton Sarajevo", poručio je Kajan.

Napominje da je glavni projekt je izrađen i to Rujište - Karaula - Glavatičevo.

"Iako je ova cesta u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza HNK - Uprave za ceste HNK, pozivam Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i resorno federalno ministarstvo da djeluje u cilju brže realizacije tog projekta. Ukoliko je potrebno može se pristupiti udruživanju sredstava s gradskog, kantonalnog i federalnog nivoa, ili uraditi prekategorizaciju, kako bi problem finansiranja bio riješen i put dovršen u što skorijem roku", zaključio je Kajan u saopćenju dostavljenom medijima.