misterije

Čovjek otkrio neobičnu sferičnu strukturu dok je gledao Google Maps. Izgleda da potiče iz svemira

Čovjek koji je pregledavao Google karte dok je planirao kampiranje u regiji Côte-Nord u Quebecu potencijalno je otkrio mjesto prastarog udara asteroida.

Ljudi su otkrili razne neobičnosti dok su pregledavali Google Maps, od "vanzemaljaca" i mačaka koje hvataju kameru do odgovora na desetljećima stare hladne slučajeve. U najnovijem pronalasku, Joël Lapointe naišao je na neobičnu, otprilike sferičnu strukturu oko 15 kilometara (9,3 milje) preko okolnog jezera Marsal u Quebecu.

Lapointe je kontaktirao geofizičara Pierrea Rochettea iz Centra de recherche en géosciences de l'environnement (CEREGE) u Francuskoj za pomoć u identificiranju čudne značajke.

Iako se općenito može ispostaviti da strukture pronađene na Google kartama nisu ništa, tim je utvrdio drevni udar koji je to mogao uzrokovati.

"Gledajući topografiju, vrlo je sugestivan udar", rekla je Rochette za kanadsku novinsku kuću CBC.

Zaintrigirani, Rochette i kolege pobliže su promotrili to područje i sada vjeruju da je prsten malih planina koje okružuju jezero možda prethodno bio pogrešno kategoriziran.

"Ova formacija, tumačena kao vulkanoklastična dijatremna formacija nazvana Marsal breča, u području lišenom postgrenvilskog magmatizma […] zapravo se više slaže s otopljenom stijenom siromašnom klastom na dnu kratera, prilično sličnom Mistastinu i Janisjarviju slučajeva", napisao je tim u novom radu.

Područje ne pokazuje znakove gravitacijske anomalije, gdje je gravitacija jača ili slabija od očekivane vrijednosti na temelju količine mase za koju vjerujemo da se nalazi u tom području (razmislite o nešto gušćoj ili lakšoj stijeni). Međutim, tim vjeruje da podaci nisu dovoljno precizni da bi se razlikovala anomalija manja od 10-15 kilometara (6,2-9,3 milja) u promjeru, što zahtijeva daljnji rad na terenu.

Iako nije potvrđeno, znakovi izgledaju obećavajuće da je Lapointe naišao na drevni udar dok je dokono pregledavao Google karte. Gledajući uzorke uzete s nalazišta, tim je identificirao silikate, obilje magnetita, sulfida i cirkona, što su sve obećavajuće indikacije utjecajne otopljene stijene. Na temelju razina erozije, tim procjenjuje da se udar mogao dogoditi između 450 i 38 milijuna godina.

"Na temelju već dostupnih preliminarnih dokaza, čini se da je jezero Marsal ozbiljan kandidat da postane 11. potvrđena udarna struktura iz Quebeca", napisao je tim, dodajući da se "potvrda o podrijetlu udara može dobiti iz dostupnih uzoraka ili se može pričekati buduća posvećena ekspedicija."

Tim se nada da će uskoro posjetiti mjesto, kako bi ga procijenili radi daljnjih dokaza o udarnom događaju.

Nalazi su predstavljeni u radu na 86. godišnjem sastanku Meteorskog društva 2024.