šta se desilo?

Nevjerovatan detalj iz akcije koja je potresla državu: Tužilaštvo BiH ih tereti za teška krivična djela pa zatražilo da ih se pusti na slobodu

Tužilac Sanjin Kulenović koji vodi istragu na ročištu (Foto: Arhiv)

Nakon što je Raport objavio informaciju da je troje osumnjičenih i uhapšenih u akciji 'Crna kravata 2' i to Adnan Smajlović, Sančez Jukić i Aida Halać, pušteno iz pritvora u kojem su bili od aprila ove godine, ovu informaciju je za naš portal potvrdio i Sud Bosne i Hercegovine.

Iz Suda su naveli da je 4. oktobra 2024. u predmetu Zlatko Ibrišimović i dr. donijeto rješenje kojim je u odnosu na osumnjičene Adnana Smajlovića, Sančeza Jukića i Aidu Halać ukinut pritvor i određene mjere zabrane.

"Zabrana napuštanja boravišta, zabrana putovanja, zabrana sastajanja sa određenim licima, te mjera povremenog javljanja državnom organu, a sve iz člana 126a. KZBiH.

Izrečene mjere zabrane po ovom rješenju mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja izrečenih mjera zabrane vršit će se po isteku svakih dva mjeseca", naveli su za Raport iz Suda BiH.

Podsjećamo, u akciji 'Black Tie 2' u aprilu ove godine uhapšene su čak 23 osumnjičene osobe.

Sud BiH je odredio pritvor samo za njih troje iako je Tužilaštvo, odnosno tužitelj Sanjin Kulenović tražio pritvor za sve osumnjičene.

Sada od osumnjičenih u ovom predmetu niko nije u pritvoru, odnosno svi su na slobodi, uz mjere zabrane.

Na upit Raporta o tome koji su razlozi puštanja iz pritvora troje osumnjičenih iz odgovora Suda BiH proizilazi da je Tužilaštvo BiH koje osumnjičene tereti za teška krivična djela, sada predložilo i da ih se pusti iz pritvora.

"Navedenim Rješenjem je prema osumnjičenim Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać, ukinuta mjera pritvora i određene mjere zabrane po obrazloženom Prijedlogu Tužilaštva BiH, a nakon što su osumnjičeni u pritvoru proveli skoro 6 mjeseci", naveli su iz Suda BiH za Raport.

Raport je upit o razlozima puštanja na slobodu osumnjičenih u akciji "Black Tie 2" uputio i Tužilaštvu BiH, ali odgovor nsimo dobili.

U sklopu ove akcije, po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je veliki broj osoba, među kojima su i direktor FUP-a Vahidin Munjić te šef specialne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović.

Pored njih bili su uhapšena trojica specijalaca FUP-a Emir Druškić, Senad Kadić i Adin Ćatić. Tu su još bili Ibro Miladin, Ermin Alomerović, Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Gordan Memija, Sead Preljević, Davor Curli, te Edin Kačar.