rezultat za razmišljanje

Tamo gdje se DF držao Trojke dobro je prošao: U Starom Gradu su duplo bolji nego u drugim gradskim općinama

Komšić, Deljković i Čengić

Demokratska fronta na ovim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini prošla je jako loše.

Stranka Željka Komšića parlamentarna je u većini općinskih vijeća, no nije napravljen proboj kakav su očekivali u DF-u, a trenutno se analiziraju razlozi.

Nije iznenađenje

Za većinu to uopće nije iznenađenje, s obzirom na to da je ova stranka već duži period u faktički neprirodnoj koaliciji sa SDA i SBiH-om.

DF se deklarira kao ljevičarska stranka, a koalicija sa rigidnim politikama očito ne godi njihovim biračima na nižim nivoima vlasti.

U Sarajevu je DF možda i najlošije prošao, ali s jednim izuzetkom.

DF je u četiri gradske općine uglavnom šesta partija. Samo je u Starom Gradu četvrti sa 12,60 posto glasova prema trenutnim preliminarnim glasovima koje je objavio CIK.

To je duplo bolji rezultat od ostalih općinskih organizacija.

U Centru je DF šesta stranka sa 6,68 posto glasova, u Novom Sarajevu je također šesta sa 6,28 posto glasova, dok su ubjedljivo najgore prošli u Novom Gradu.

Ispred čak i BOSS

Tu imaju 3,37 posto glasova i sedmi su. Prestigao ih je čak i BOSS Mirnesa Ajanovića.

No, osim broja glasova, DF u Starom gradu izdvaja još nešto što bi možda moglo objasniti dobar rezultat koji je napravila ova organizacija sa Vedadom Deljkovićem na čelu.

Naime, Deljković se unutar DF-a izborio, a što je čak i sam predsjednik Željko Komšić prihvatio, da ova organizacija podrži Trojkinog kandidata Irfana Čengića.

To je faktički jedina općina u Sarajevu u kojoj je DF bio uz Trojku, a ne dio lažne trojke okupljene oko SDA.

S obzirom na takvu postavku stvari, Čengić se ne mora previše brinuti za većinu u Općinskom vijeću Stari Grad, a DF se faktički može proglasiti jednom od pobjedničkih stranaka u Starom Gradu - imaju načelnika i najbolji rezultat u Sarajevu od svih drugih općinskih organizacija DF-a. Pa čak i od Općinske organizacije Centar, koja je imala svog kandidata za načelnika - Dennisa Gratza.

Tu je DF prošao nevjerovatno loše, baš kao i njihov kandidat za načelnika.