teška situacija

Gradonačelnik Konjica Ćatić: Potrebne mašine, mnoga sela još odsječena

Mnoga sela u općini Konjic nakon katastrofalnih poplava još su odsječena zbog čega su potrebne radne mašine kako bi se stiglo do tih ljudi, izjavio je Srni gradonačelnik Osman Ćatić.

Ćatić je rekao da je u nevremenu koje je ovu općinu zadesilo u noći između 3. i 4. oktobra pet ljudi i 15 kuća potpuno nestalo, a da je do sada pronađeno troje mrtvih.

"Materijalna šteta će se nadoknaditi, ali ljudski životi su izgubljeni. Imali smo pet osoba koje su se vodile kao nestale.

Јednu smo našli u vlastitoj urušenoj kući, a dvije smo kasnije sa službama pronašli na terenu. Јoš tragamo sa dvije osobe", kaže Ćatić.

On je istakao da je najvažnije pronaći nestale, te ponuditi alternativne smještaje ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, biti im na raspolaganju i vidjeti da li se njihovi domovi mogu obnoviti ili se moraju graditi novi.

Ćatić je naveo da su razmjere nevremena ogromne i da je pogođen veliki prostor na području ove opštine.

- Bila je noć i nismo bili svjesni dok nije svanulo. Kada smo vidjeli da smo u problemu na cijelom dijelu Neretvice, Kralupa, Grabovaca i te mjesne zajednice obuhvat se proširio na blizu 400 kilometara kvadratnih, odmah smo angažovali sve ekipe raspoložive.

Svi su nam se stavili na raspolaganje, iz cijele BiH i naši susjedi", rekao je Ćatić.