kobni lom prsta

Zašto Karim Benzema već pet godina nosi zavoj od 80 KM oko desne ruke?

Francuz Karim Benzema (37) jedan je od najboljih napadača modernog fudbala.

Godinama je cijepao mreže u dresu španskog Real Madrida, a sad je već godinu i kusur u saudijskom Al-Ittihadu, ali nije promijenio svoje golgeterske navike jer u šest utakmica ove sezone ima sedam golova u ligi.

Po običaju, posljednji gol je proslavio visoko uzdignutim prstom u zraku, a mnogima je u oči upao zavoj koji nosi oko desne ruke i koji omotava već pet godina. Znate li zašto?

Isti zavoj omotavao je i čuveni urugvajski napadač Luis Suarez jer je ispod njega čuvao narukvicu sa svecima i fotografijama članova porodice kao praznovjerje.

Mnogi su mislili kako ga zato nosi i francuski veteran, ali njegov je medicinski.

Oko ruke omotava zavoj koji košta 40 eura i koji nosi od 2019. Tad je protiv Betisa neugodno pao na prst poslije starta bivšeg igrača Barcelone Marca Bartre i slomio kost u malom prstu desne ruke.

Ljekari su mu savjetovali operaciju šake, zbog koje bi propustio dva mjeseca takmičarskog nogometa, ali Realu je u tim trenucima gorjelo pod nogama.

Bili su tek peti na tabeli, a Benzema je bio jedini u formi.

Potom su mu predložili spomenuti zavoj kako bi ga štitio od obnavljanja loma i s kojim je mogao nastaviti do konca te sezone pa tek onda pod nož.

Međutim, kad je došlo vrijeme operacije, kost je već bila krivo zarasla i više nije bilo potrebe za operacijom.

Benzema je rekao kako ga prst i dalje boli, ali ljekari su mu rekli kako je pogriješio s odgađanjem operacije i zato već pet godina od loma prsta mora na svakoj utakmici nositi zavoj.