Raport saznaje

Velika akcija FUP-a u Sanskom Mostu: Uhapšeno više osoba, među njima jedan od zloglasne braće Ćulum

Među uhapšenima je i Armin Ćulum koji je s bratom Nerminom ranije spominjan kao jedan od osnivača zloglasne bajkerske organizacije "United Tribuns“

Pripadnici Federalne uprave policije od jučer u Sanskom Mostu provode akciju u kojoj je do jutros uhapšeno više osoba, a kako saznaje Raport najmanje su ih četiri i sumnjiče se da su pripadnici opasne kriminalne grupe. Među uhapšenima je i Armin Ćulum koji je ranije spominjan kao jedan od osnivača zloglasne bajkerske organizacije "United Tribuns" sa sjedištem u Njemačkoj, a koja je prije nekoliko godina proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH. Armin Ćulum i njegov brat Nermin sumnjiče se za više krivičnih djela povezanih s drogom i organiziranim kriminalom. Nermin Ćulum nije u BiH i on je uhapšen krajem 2022. godine u Hrvatskoj po Interpolovoj potjernici na zahtjev Švicarske.

Riječ je o starim znancima policije koje je hapsio, ali i oslobodio i MUP RS 2019. godine u vezi sa ubistvom banjalučkog biznismena Slaviše Krunića.

Proglašeni nacionalnom prijetnjom

Braća Ćulum spominjana su i u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH 2018. godine, kada je zloglasna bajkerska organizacija "United Tribuns" sa sjedištem u Njemačkoj, a koju su navodno osnovali Ćulumi, proglašena nacionalnom prijetnjom u BiH.

Još prije šest godina Ministarstvo sigurnosti BiH dostavilo Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost informaciju sa spiskom na kojem je bilo još organizacija, ali javnost nikad nije upoznata s detaljima te informacije niti je li ona rezultirala javnosti poznatim nekim mjerama, jer je dokument nosio oznaku „tajno“.

Prema dostupnim informacijama Ćulumi su u Njemačkoj živjeli prije petnaestak godina, pa su pobjegli jer je protiv njih otvorena istraga zbog prostitucije, utaje poreza i drugih kriminalnih djela.

Za Arminom je Njemačka izdala i međunarodni nalog za hapšenje, ali on nikad nije realiziran.

Reportovi izvori kažu da su braća Ćulum gospodari svih kriminalnih radnji na području USK i da upravo iz grada na Sani dirigiraju najopasnijim kriminalnim akcijama u Evropi.

Imaju novi identitet?

U bh. medijima još prije nekoliko godina objavljena je informacija da su braća Ćulum formalno promijenili imena i da imaju i dokumente s novim identitetom.

Upravo zbog toga je navodno Nermin Ćulum, uzdajući se u novi identitet pokušao ući 2022. godine u Hrvatsku, no tada je prema izvještajima hrvatskih medija uhapšen po potjernici Interpola koja je izdata na zahtjev Švicarske.

Javnosti nije poznato šta se u međuvremenu desilo s Nerminom Ćulumom.

Kuća Armina Ćuluma u Sanskom Mostu pretresena je i u okviru međunarodne policijske akcije "Ezel" provedene na području BiH, Austrije i Njemačke krajem 2014. godine.

Njemački „Bild“ svojevremeno je objavio i fotografiju za koju je tvrdio da je nastala u jednom noćnom klubu u BiH. Na njoj su, osim braće Ćulum, bili i članovi bande „Hells Angels“, koja je do tada bila suprotstavljeni klan „United Tribunsu“, ali su odnose izgladili navodno upravo u gradu na Sani.