SVJETSKA EKONOMIJA

Rast dionica na Wall Streetu, tehnološki sektor ojačao

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica znatno porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, pa su berzovni indeksi nadoknadili gubitke od prethodnog dana.

Dow Jones ojačao je 0.30 posto, na 42.080 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.97 posto, na 5.751 bod, a Nasdaq indeks 1.45 posto, na 18.182 boda.

U devet od 11 najvažnijih sektora cijene su dionica porasle, a ponajviše u tehnološkom sektoru.

Rast dionica u tehnološkom i pad u rudarskom i energetskom sektoru

Cijena Nvidie skočila je više od 4 posto, dok su dionice drugih tehnoloških divova, kao što su Apple, Tesla i Meta Platforms, poskupile između 1.4 i 1.8 posto.

S druge strane, pale su cijene dionica u rudarskom i energetskom sektoru jer su pale cijene nafte i drugih sirovina, koje su prethodnih dana snažno rasle zbog novih poticaja kineskoj privredi.

Podaci o inflaciji u SAD su u fokusu ulagača ove sedmice

U fokusu ulagača ove će sedmice biti novi podaci o inflaciji u SAD, koji će pokazati otvara li se dodatni prostor američkoj centralnoj banci za smanjenje kamata.

Na tržištu se procjenjuje da postoji oko 85 posto izgleda da će Fed u novembru smanjiti kamate za dodatnih 0.25 postotnih bodova, nakon što ih je u septembru srezao za 0.50 postotnih bodova.

Sezona objava kvartalnih financijskih izvještaja kompanija

Krajem sedmice počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvještaja kompanija, koji bi idućih sedmica mogli znatno utjecati na smjer tržišta.

Na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1.36 posto, na 8.190 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.20 posto, na 19.066 bodova, a pariški CAC 0.72 posto, na 7.521 bod.